2024. április 18., csütörtök

Életfogytiglan Ratko Mladićnak

Jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Ratko Mladićot – jelentették be az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) mai ítélethirdetésén.

Mladićot 16 év bujkálás után, 2011-ben fogták el. 2017-ben, az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben találta bűnösnek az azóta már megszűnt hágai Nemzetközi Törvényszék. Az ítélet szerint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények – gyilkosság, deportálás, kényszer-kitelepítés, üldözés, túszejtés – mellett a srebrenicai népirtásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg. Az ügyészség Mladić bűnösnek nyilvánítását kérte a tizenegyedik vádpontban is, mivel azzal vádolják a hadseregparancsnokot, hogy felelős volt horvátok és bosnyákok kiirtásáért hat további boszniai megyében. 

Mladićot első fokon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Mladić 2018 márciusában fellebbezést nyújtott be, a 2020 márciusára ütemezett perét ugyanakkor el kellett halasztani, egyrészt mivel a „Balkán mészárosának" is nevezett férfi műtéten esett át, másrészt a járványhelyzet miatt.

Később védői úgy vélték, hogy Mladić nem áll készen a per folytatására rossz egészségügyi és hanyatló mentális állapota miatt. Fia, Darko Mladić ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy apja „gyenge, és emlékezete is többször megcsalja”, így nem tud teljes mértékben a bíróság rendelkezésére állni.

Végül 2020 augusztusában folytatódott Mladić tárgyalása. Akkor azt jósolták, hogy még a tavalyi évben megszülethet az ítélet.