2024. április 19., péntek

Felgyorsult az infláció Szerbiában

A Makrogazdasági Elemzések és Irányvonalak (MAT) szaklap közleménye alapján az idén áprilisban jelentősen felgyorsult a havi és az éves infláció is.
Havi összevetésben márciusról áprilisra 0,5 százalékról 1,1 százalékra, éves szinten pedig 1,8 százalékról 2,8 százalékra növekedett az infláció. Az áprilisi pénzromlás elsősorban átmeneti tényezők hatására gyorsult fel. Ezt elsősorban az élelmiszerek és a villamos energia drágulása okozta.
A feldolgozatlan élelmiszererek árai 6,7 százalékkal emelkedtek, főleg a friss gyümölcs drágult meg, 18,5 százalékkal, éves összevetésben a bázisinfláció márciusról áprilisra 1,8 százalékról 3,7 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy az éves infláció áprilisban felgyorsult az átmeneti tényezők hatására. Ezt leginkább a villamosenergia drágulása okozta, amely áprilisban 7,0 százalékkal került többe. A benzinár pedig 11,7 százalékkal emelkedett.
Havi szinten megdrágult a teljes fogyasztói kosár is. A tartós fogyasztási cikkek 0,4 százalékkal kerültek többe, amit a női ruhák 2,2 százalékos drágulása okozott. A villamos energia 0,6 százalékkal drágult, mivel a benzin ára 1,5 százalékkal nőtt a nyersolajár emelkedése miatt. A szolgáltatások 0,2 százalékkal drágultak, mivel a lakás bérleti díja 0,6 százalékkal nőtt.
A teljes fogyasztói kosár éves viszonylatban is megdrágult. A villamos energia 7,0 százalékkal került többe, elsősorban a benzinár 11,7 százalékos emelkedése miatt. A tartós fogyasztási cikkek 2,2 százalékkal drágultak meg, mivel a jövedéki adó emelése miatt a cigaretta ára tavaly júliusban 3,4, az idén februárban pedig 3,3 százalékkal növekedett. A szolgáltatások 2,3 százalékkal kerültek többe, elsősorban az idegenforgalmi kínálat 12,4 százalékos drágulása miatt.
Az élelmiszertermékek 1,7 százalékkal drágultak, mivel a friss zöldségek ára 4,3 százalékkal emelkedett.