2024. március 29., péntek

Munkára fel!

Az önkormányzatoknak gazdasági tanácsot kell alapítaniuk az elkövetkező év során

Kedden délelőtt tartotta meg ötödik ülését a Tartományi Szociális-gazdasági Tanács. Az eseménynek az Újvidéki Szakmai Oktatás Képzési Központ adott otthont. A tanács vezetői tisztségét az elkövetkező egy évben dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár tölti be, aki a résztvevőket a gyűlés folyamán tájékoztatta a tartomány területét érintő gazdasági intézkedésekről. Ezek közül már több elindult, a foglalkoztatás, az önfoglalkoztatás és a vállalkozói szellem fejlesztésére irányuló pályázatokat már kiírták. Elmondása szerint az érdeklődés jelentős a munkaadás, a vállalkozás és az idegenforgalom terén is, a hatékonyság fokozásáért viszont további erőfeszítésekre van szükség. 

Dr. Nenad Ivanišević az új elnök

Dr. Nenad Ivanišević az új elnök


A keddi ülés egyik központi témája a 2021 és 2024 közötti időszakaszra vonatkozó, Szociális párbeszéd mint a társadalmi kohézió elérésének elengedhetetlen eszköze elnevezésű munkaterv elfogadása volt. A tartományi titkár elmondása szerint ez a dokumentum a többoldalú társadalmi párbeszéd intézményi javítására irányul a jogi mechanizmusok segítségével, valamint a helyi társadalmi-gazdaság fejlesztését is szolgálja.
– A társadalmi párbeszédnek nincs alternatívája, minden probléma megoldható beszélgetéssel. Amikor a munkavállalók jogairól, az állam által meghatározott jogi keretről, munkaerő-piaci helyzetről van szó, akkor a szociális dialógus kiemelt jelentőséget kap. A titkárság minden felhívás előtt egyeztet a partnereivel, a szakszervezetekkel, a munkaadókkal. Több önkormányzatban nem létezik szociális-gazdasági tanács, pedig ezekre nagy szükség lenne a települések szakszerű és gyors fejlődésében. A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárság az elkövetkező egy évben 12 millió dinárt fordít arra, hogy ezek a szervek létrejöjjenek az önkormányzatokban, ezzel is segítve a társadalmi párbeszéd folytonosságát – jelentette ki Ivanišević, aki felhívta a figyelmet a Legjobb Vajdaságból márka újraindítására, valamint a hamarosan nyilvánossá váló tartományi idegenforgalmi pályázatokra. 
Szerbia kedvező gazdasági eredményeit többen is hangsúlyozzák az idei év folyamán, ez viszont nem mindenki szerint biztosíték az akadálymentes jövőre. Zoran Stojiljković, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet (UGS „Nezavisnost”) elnöke amint elmondta, bármennyire is kedvezőek az elmúlt időszak hivatalos eredményei, ő mégsem elégedett.
– Szerbia viszonylag ép bőrrel megúszta a gazdasági válságot, de nem szabad elfelejteni, hogy ez szinte teljes mértékben a kormány intézkedéseinek köszönhető. Az országot érintő igazán súlyos és komoly gazdasági kérdések jelentős része – amelyekről a mai napon is tárgyalunk – a járvány miatt csak zárójelbe lett helyezve, de nem lett megoldva. Mindemellett azt sem szabad elfelejteni, hogy Szerbiának a járvány végleges elcsendesülése után fel kell még zárkóznia a nemzetközi gazdasághoz is – mondta Stojiljković.

Zoran Stojiljković

Zoran Stojiljković


A tanácskozás során kiemelt hangsúlyt kapott a zugkereskedelem, az illegális foglalkoztatás problematikája, a munkafeltételek javítása, a duális oktatás jelentősége, a digitalizálás felgyorsítása és a felzárkózás a nemzetközi követelményekhez.