2024. április 25., csütörtök

Újabb támogatásra lenne szükség

A Szerbiai Munkáltatók Uniója (UPS) június végén dönt arról, hogy az adók és járulékok csökkentését kéri-e az államtól, vagy újabb közvetlen anyagi támogatást, legalább a különösen veszélyeztetett ágazatok számára – nyilatkozta Srđan Drobnjaković, a társulás igazgatója.
,,Tudjuk, hogy a költségvetés nem kimeríthetetlen, és hálásak vagyunk az eddigi támogatásokért, de a járványhelyzet továbbra is rányomja bélyegét a gazdálkodásra, őszre újabb járványhullámot jeleznek, és így nagyon nehéz tervezni. A vállalatoknak sokat jelentene, ha 5-6 százalékkal csökkentenék adóterheiket. Hamarosan megkezdődnek a minimálbér jövő évi összegére vonatkozó tárgyalások, és ha növelésről lesz szó, akkor a munkaadók kénytelenek lesznek kérni az adómentes bérrész növelését” – magyarázta Drobnjaković. A tegnap kifizetett harmadik fél minimálbér kapcsán kijelentette: valószínűleg lehetőség volt nagyobb támogatásra is, de azt a pénzt olyasmire fordították, ami pillanatnyilag nélkülözhető, ,,fegyverzet és MiG-ek vásárlására”.
A munkaadók társulásának vezetője arra is emlékeztetett, hogy ,,a gazdaság már egy éve sikertelenül követeli a keresetekre kivetett adók és járulékok csökkentését, illetve hogy engedjék el a nyereségadót, ha a cég a nyereségként elkönyvelt összeget a termelés bővítésére vagy a bérek növelésére fordítja. Ehelyett a gazdálkodási feltételek egyre nehezebbek, és, mint a cégnyilvántartási ügynökség adataiból is kiviláglik, számos vállalatot kénytelenek bezárni, és vannak olyanok is, amelyek átcsúsznak a szürke zónába, mert képtelenek elviselni az adóterheket”. Drobnjaković felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyminiszter azt ígérte a vendéglátósoknak: 20-ról 10 százalékra csökkentik az élelmiszerek adóját, de nem így lett. Szerinte a nehéz helyzetben levő cégeknek, például a textilipariaknak sokat jelentene, ha haladékot kapnának az áram- vagy gázszámla befizetésére. (Beta)