2024. március 29., péntek

Megkapták a cégek az utolsó fél minimálbért

A nyugdíjasoknak a jövő héten érkezik az oltáspénz

A gazdaság és a polgárok megsegítésére összeállított harmadik kormánycsomag keretében tegnap átutalták a harmadik fél minimálbért, vagyis a 15.450 dinárt a vállalkozóknak, a mikro-, kis-, középvállalkozások foglalkoztatottjai számára, valamint a nagyvállalatokban dolgozóknak. Ez az összeg a májusi bért egészíti ki, és az utolsó a februárban jóváhagyott, összesen 250 milliárd dinár értékű támogatási programból.

Siniša Mali pénzügyminiszter közölte, hogy a segélyrészt mintegy 230 000 cég kérte 1.126.000 alkalmazott számára. ,,Ha ezt összeadjuk a tavalyi segélycsomagokkal, amikor három egész minimálbért és kétszer 60 százalékos minimálbért fizettünk ki, akkor végösszegként azt kapjuk, hogy a támogatásokra igényt tartó magáncégekben minden munkás 175.000 dinárt kapott az államtól. A kormánycsomagoknak köszönhetően nem növekedett a munkanélküliség, másrészt pedig az idei első negyedévben Szerbia 1,7 százalékos gazdasági növekedést ért el, ami pillanatnyilag a legjobb eredménynek számít Európában. Célunk megtartani ezt a bővülési arányt, és az év végére 6 százalékon felüli növekedést könyvelni el.” Mint a vállalatok tavalyi megsegítésekor, most is szabály, hogy azok a cégek, amelyek igényt tartottak a háromszor fél minimálbért kitevő támogatásra, az utolsó kifizetést követő három hónapban nem mondhatnak fel a foglalkoztatottak több mint 10 százalékának, és az idén nem fizethetnek ki osztalékot.

Mali bejelentette, hogy a jövő héten, pontosabban június 16-án, szerdán kapják meg a 3000 dinárt azok a nyugdíjasok, akik május 31-éig felvették legalább az egyik vakcinadózist. Automatikusan átutalják nekik a pénzt, jelentkezniük nem kellett. Azok a beoltott polgárok, akik interneten vagy telefonon igényelték ezt a jutalmat, június 17-étől kezdődően számíthatnak rá, és a miniszter reméli, hogy néhány nap alatt mindenkinek át tudják utalni a pénzt. Tegnapig 1.216.000 beoltott személy jelentkezett. Június 15-éig még lehet kérni az oltáspénzt a Kincstári Igazgatóság honlapján: www.pmi.trezor.gov.rs vagy a következő telefonszámon: 0800/100-302.

A pénzügyminiszter a napokban közölte, hogy a hónap végéig kifizetik a 60 eurót kitevő összeget azoknak a munkanélkülieknek, akik április 15-ével bezárólag szerepeltek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában. A nyugdíjasok szeptemberben kapják meg a nekik ígért 50 eurós kiegészítő támogatást, novemberben pedig, mint minden bejelentkezett polgár, a 30+30 eurós segély második részét. (Beta/Tanjug)

Siniša Mali

Siniša Mali