2024. április 25., csütörtök

Tízéves csúcson az élelmiszerárak

Az elmúlt évtized legnagyobb emelkedését mérték májusban globális szinten az élelmiszerárakban – tette közzé adatait az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Az élelmiszerárak májusban majdnem 40 százalékkal ugrottak meg, utoljára 2010 októberében mértek ekkora növekedést. Az áremelkedésre legfőképp a koronavírus-járvány okozta válság hatott, hiszen sok helyen leállt a termelés és a szállítás is akadályozva volt. Jelenleg a járvány visszaszorulása azt eredményezte, hogy a világ számos részén a vendéglátóhelyek kinyitották kapuikat, így az élelmiszerek iránti kereslet tovább nőtt. Ezenkívül a hatalmas kínai piacon jelentősen növekszik a szója és a gabona iránti kereslet, Brazíliában pedig – amely az említett növényi kultúrák legnagyobb exportőre – a rendkívüli szárazság miatt kisebb lesz a hozam.
Ha valami nem változik, a jövőben is számítani lehet az élelmiszerárak emelkedésére. Így sokan azzal számolnak, hogy a következő időszakban jelentősen növekedhet az infláció. Ha ez bekövetkezik, leginkább azok a szegényebb országok kerülnek veszélybe, amelyek az alapvető élelmiszerek behozatalától függnek.