2024. április 24., szerda

Szabadka, a szecesszió fellegvára

Színes programok a szecesszió világnapján

Európa-szerte június 10-én emlékeznek meg a szecesszió világnapjáról, annak apropóján, hogy ezen a napon hunyt el ezen művészeti irányzat két emblematikus alakja, Lechner Ödön és Antoni Gaudí. Ezen a napon hagyományosan Szabadkán is számos rendezvényt tartanak, ugyanis a mai napig a szecesszió magyar változata az, amely meghatározza a település szűkebb és tágabb központjának kinézetét. A koronavírus-járvány miatt tavaly elsősorban online rendezvényekkel emlékeztek meg a szecesszió világnapjáról, az idén azonban újra lehetőségük lesz az érdeklődőknek, hogy élőben ismerkedhessenek meg, vagy tudjanak meg többet a szecesszióról.


A szabadkai Zsinagóga a szecessziós építészet egyik gyöngyszeme, amely Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján épült fel. A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány harmadik éve vesz részt a szecesszió világnapjának megünneplésében. A szecesszió éjszakája a szabadkai Zsinagógában elnevezésű rendezvényt csütörtökön 18 és 22 óra között rendezik meg. 18 órakor megnyílik Kovács Attila fotóművész Lencsevégre kapott művészet elnevezésű fényképkiállítása. 18.15-kor „Mily szépek sátraid...” címmel a zsinagógáról szóló rövidfilmeket vetítenek. 18.30-kor lapunk újságírója, Patyi Szilárd tart történelmi előadást A tulipán jegyében – Két szabadkai polgármester és a szecesszió címmel. 19.15-kor Tóth Borisz idegenforgalmi közgazdász prezentációt tart Szabadka, a szecesszió fellegvára címmel. 20 órai kezdettel Bela Duranci, Klein Rudolf, Demeter Gábor és Lovas Ildikó műveiből, a szecesszióról, illetve a szabadkai Zsinagógáról szóló részleteket olvasnak fel helybeli előadóművészek. A programok közötti szünetekben zenei pillanatokat tartanak.
A Városi Múzeum programsorozata szerdán veszi kezdetét. 17 órakor A historizmus és a szecesszió mezsgyéjén – szecessziós építészet Bácskossuthfalván, Pacséron és Bajmokon címmel Kucor Tamara művészettörténész tart előadást. Csütörtökön délben Szabadka szecessziós városházájának tornyába invitálják az érdeklődőket. A torony meglátogatása ingyenes. A résztvevők a városháza bejáratánál gyülekeznek. Június 10-től a szabadkai Városi Múzeum weboldalán és a Szecesszió Szabadkán nevű Facebook-oldalon megtekinthető lesz az Állatok a szabadkai szecessziós építészetben című virtuális kiállítás, amely a szabadkai óvodások tematikus munkáit mutatja be, péntektől pedig a Historicizmus Bácskában nevet viselő Facebook-oldalon elérhetővé válik A szabadkai historizmus és szecesszió motívumai című fotóprezentáció.
A Kortárs Galériában 8 és 12 éves kor közötti gyermekek számára szerveznek műhelymunkákat a szecesszió témájára A kockáktól a képig: mozaik a szecesszióban címmel. A workshopon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a pedagog.sgsu@gmail.com lehet június 9-én 18 óráig. A foglalkozást Neda Džamić művészettörténész és Jasmina Jovančić Vidaković múzeumpedagógus és kurátor vezeti.