2024. április 19., péntek

Veszélyben a magyar–portugál Eb-meccs?

Koronavírusos a pénteken rajtoló, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő spanyol labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Sergio Busquets. Ennek kapcsán könnyen lehet, hogy a mieink csoportjában szereplő portugál válogatott karanténba kerül.

Busquets megbetegedése akár a magyarokkal azonos csoportban szereplő portugál válogatottra is hatással lehet, mivel a spanyolok csapatkapitánya összeölelkezett Cristiano Ronaldóval a két csapat pénteki barátságos mérkőzésén.

„A spanyol AS arról ír, hogy a portugál csapat 12 napra karanténba kerül, ezt a helyi és az európai szövetség még nem erősítette meg. Ez hatással lehet Magyarország és a Németország elleni mérkőzésre is” – írja az AS-re hivatkozva a Bild.

A német lap megkereste a portugál szövetséget, és azt a választ kapta, hogy a szervezet nem kommentálja az ügyet, és csak a tényekre reagál.

A spanyolok jövő hétfőn – Busquets nélkül – a svédek ellen kezdik meg a szereplésüket az Eb-n Sevillában, majd öt nappal később a lengyel csapatot, június 23-án pedig a szlovák együttest fogadják az andalúziai városban.

Adódhat a kérdés: mi van akkor, ha nem lehet időben lejátszani a mérkőzéseket?

Speciális rendelkezések

Ha egy csapat játékosainak egy csoportja pozitív koronavírustesztet produkál, és emiatt önkéntes karanténba kell vonulniuk vagy el kell szigetelni őket, a mérkőzést lejátsszák, ha az együttes be tud vetni legalább 13 futballistát, akik közül legalább egynek kapusnak kell lennie.

Ha egy csapat nem tudja pályára állítani a minimális mennyiséget, a találkozót a következő 48 órán belül új időpontban lejátszhatják, ha erre rendelkezésre állnak a lehetőségek. Az UEFA ezen túlmenően új helyszínre is szervezheti az összecsapást, ha ezt ítéli helyénvalónak.

Ha a mérkőzést nem lehet átütemezni, az etikai és fegyelmi testület határoz az ügyben. Az a csapat, amely miatt nem lehet megrendezni egy mérkőzést, 3–0-s gólkülönbséggel elveszíti a találkozót.

Ha a kijelölt játékvezetői csapat bármely tagját le kell cserélni koronavírusos megbetegedés miatt, az UEFA kivételes esetként kijelölhet egy szakembert a mérkőzést lejátszó két nemzet egyikéből, és/vagy olyan sporttársat, aki nem szerepel a FIFA-listán.