2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Pérez a nevető harmadik

Ismét a Ferrari a pole-ban, nullázó Max Verstappen és Lewis Hamilton, pezsgőző Sebastian Vettel és Pierre Gasly – Baku utcai pályája hozta a tőle megszokott zűrzavart!

Bár okkal lehetett hinni, hogy a Ferrari monacói feltámadását csak a pálya sajátossága okozta, az Azerbajdzsáni Nagydíj szombatján szintén meglepetést keltettek az olaszok, hiszen a balesetek miatt négy piros zászlót is hozó időmérőn ismét Charles Leclerc lett a leggyorsabb – ezúttal pedig a vasárnapi rajtig is eljutott.

Baku hosszú egyenesei segítettek a szélárnyékolásban és az előzésben, így néhány kör után Leclerc alul is maradt Lewis Hamiltonnal és a két Red Bull-lal szemben. Ezúttal a Mercedes volt bajban a taktikázással, mivel Valtteri Bottas a mezőny közepén ragadt, így a bokszkiállásoknál az egyébként is gyorsabbnak tűnő Red Bullok átugrották Hamiltont, aki még időt is vesztett a cserénél. Max Verstappen kényelmesen vezetett Sergio Pérez előtt, egészen addig, amíg öt körrel a vége előtt a holland autója nagy sebességnél a célegyenesben a falba nem csapódott egy rejtélyes bal hátsó defekt miatt, ami korábban ugyanott Lance Stroll balesetét is okozta. Piros zászlót lengettek be, hogy a takarítás után állórajttal két körre még újraindulhasson a futam. A vezetést megöröklő Pérez mellé Hamilton erősen füstölő fékekkel állt fel a rajtrácsra, majd a brit le is gyorsulta őt az első kanyarig, ott azonban nem tudott lelassítani, a bukótérbe csúszott, és végül ő is pont nélkül maradt. Pérez a nehéz szezonkezdet után először nyert a Red Bullban, a kihulló élmenők pedig szintén idén először juttatták dobogóra az erős napot teljesítő Sebastian Vettelt és Pierre Gaslyt.

Az Azerbajdzsáni Nagydíj végeredménye: 1. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 2:13:36,410, 2. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) +1,3 másodperc hátrány, 3. Pierre Gasly (francia, AlphaTauri) +2,7, 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +3,8, 5. Lando Norris (brit, McLaren) +4,7 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 105 pont, 2. Hamilton 101, 3. Pérez 69, 4. Norris 66, 5. Leclerc 52 stb. Csapatok: 1. Red Bull 174 pont, 2. Mercedes 148, 3. Ferrari 94, 4. McLaren 92, 5. AlphaTauri 39 stb.

RALI-VB

Folytatódik a Hyundai vesszőfutása

Mindössze négy csúcskategóriás autó ért célba a WRC Szardínián rendezett versenyén, ahol, akárcsak legutóbb Portugáliában, a Hyundaiok ismét kényelmes vezetést dobtak el. A szombatra nagy előnybe került Ott Tänak ismét egy sziklának ütközve törte ki autója felfüggesztését, és ugyanígy járt nem sokkal utána csapattársa, Dani Sordo is. Szintén bukott a Forddal Teemu Suninen, a szezon elején a tabellát még vezető Kalle Rovanperä alatt pedig tönkrement a Toyota, így zsinórban harmadik futamon esett ki. Sébastien Ogier azonban köszönte a lehetőséget, és nagy fölénnyel futott be az első helyen csapattársa, Elfyn Evans előtt.

Az Olasz Rali végeredménye: 1. Sébastien Ogier (francia, Toyota) 3:19:36,4, 2. Elfyn Evans (brit, Toyota) +46,0 másodperc hátrány, 3. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +1:05,2, 4. Takamoto Kacuta (japán, Toyota) +6:11,2, 5. Jari Huttunen (finn, Hyundai WRC2) +9:31,7 stb.

A világbajnokság állása: 1. Ogier 106 pont, 2. Evans 95, 3. Neuville 77, 4. Tänak 49, 5. Kacuta 48 stb.

WTCR

Nehéz kezdés Michelisznek

A 25 kilométeres Nürburgring Nordschleifén kezdődött meg a túraautó-világkupa szezonja, ahol szombat délelőtt két futamot teljesített a mezőny a hűvös, ködös Zöld Pokolban. A hétvége három gyártó csatáját hozta az élen: az első futamon Tiago Monteiro Hondája levadászta Yann Ehrlacher és Yvan Muller Lynk & Cóját, így négy évvel ezelőtti súlyos balesete óta második győzelmét szerezte, a második verseny pedig a Hyundai kettős sikerével zárult Jean-Karl Vernay és Luca Engstler révén. A magyarok legjobb eredményét Tassi Attila szállította egy 4. hellyel, Michelisz Norbert napja azonban gyengébben alakult a vártnál: előbb 5. lett, majd a rajt utáni tolakodás áldozata lett. A Zengő Motorsportnál egyelőre hiába a sztárfelállás, a Rob Huff, Mikel Azcona, Jordi Gené és Boldizs Bence által vezetett Cuprák, amikor nem baleseteztek, a mezőny hátsó részében értek célba.

A bajnokság állása: 1. Vernay 39 pont, 2. Monteiro 33, 3. Girolami 33, 4. Muller 29, 5. Urrutia 29 stb.