2024. április 19., péntek

Mit jelentene a globális adóemelés a gyakorlatban, és Magyarország miért ellenzi?

A globálisan egységes adó az amerikai nemzetállamba kívánja visszaterelni a világban szétszórt vállalatait, hiszen több amerikai multinacionális társaság jelenleg nem fizet adót hazájában, lévén, hogy máshol ez alacsonyabb.

Az Egyesült Államok ezért szeretné, hogy világszerte eltűnjenek a társasági adókulcsok közti különbségek.

A nagyobb európai államokban, így például Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Olaszországban gyakorlatilag az amerikai szinten van vagy annál is magasabb ez a közteher. Ezekben az országokban további emelésről nem lehet szó.

Írország, Liechtenstein vagy éppen Luxemburg viszont jóval kisebb elvonással terheli a vállalatokat, nem is beszélve a világ mintegy 25 olyan országáról, ahol nulla a társasági adókulcs.

Összegzésképpen elmondható, hogy globális adóemelés pedig korlátozná a nemzetközi adóversenyt.

Magyarországon a társasági adó kilenc százalék, ami jelentős előny a befektetőkért folyó küzdelemben, hiszen ez az Európai Unióban a legalacsonyabb közteher. A külföldi cégeknek érdemes Magyarországon termelniük és adózniuk. Ebből az országnak többletjövedeleme származik, ami a pénzügyi egyensúly fenntartását is segíti.

Az elképzelés emiatt a kisebb és gyengébb gazdasági motorral rendelkező országok számára igazságtalan, hiszen visszavetheti őket a fejlődésben.