2024. április 25., csütörtök

A járványok korszakát éljük, egyre több lesz belőlük

„A világ belépett a járványok korszakába. Fel kell készülnünk a védekezésre” – hangzott el a római egészségügyi világtalálkozón, figyelmeztetve a jelenlevőket arra, hogy a koronavírussal meg kell tanulnunk együtt élni, hiszen ez a vírus most már állandóan jelen lesz a bolygónkon.

A római egészségügyi világtalálkozót követően a résztvevő országok aláírták a Római Nyilatkozatot, amelyet az Európai Bizottság és az Olasz Egészségügyi Intézet honlapján tettek közzé.

A közlemény kimondja: „Egyetlen ország sem képes egyedül küzdeni a covid-19 ellen, együtt kell működnünk, hiszen a világjárványnak addig nem lesz vége, amíg mindenki egyenlő arányú hozzáféréssel nem rendelkezik az erőforrásokhoz.”

Leírták, hogy ebben a pillanatban több mint 1,6 millió fajta vírus létezik a bolygón madarak és emlősök szervezetében, amelyek közül 700.000 faj akár emberre terjedhet.

A találkozón felszólalt az ismert 71 éves belga virológus, mikrobiológus, Peter Piot is, aki elmondta, hogy a vírusok okos teremtmények, hiszen folyamatosan gazdatestet keresnek, – legyen az növény, állat vagy ember – hogy szaporodhassanak. Hozzátette, hogy szerinte nem a koronavírus volt az utolsó világjárvány:

„A járványok korszakát éljük, és úgy gondolom, hogy egyre több lesz belőlük. Megbüntettek bennünket, mert nem élünk összhangban a természettel" – mondta.