2024. április 20., szombat

Selaković: Fokozni kell a Türkmenisztánnal fenntartott kapcsolat intenzitását

Szerbia továbbra is érdekelt a Türkmenisztánnal való kapcsolatok fejlesztése, előremozdítása és kiszélesítése terén – jelentette ki Nikola Selaković külügyminiszter, Rashid Meredov türkmenisztáni külügyminiszterrel folytatott videómegbeszélésén, írja a Vajdasági RTV.
Selaković leszögezte, hogy Szerbia és Türkmenisztán kapcsolatai hagyományosan barátiak.

Kihangsúlyozta, hogy Szerbia különösen érdekelt a politikai párbeszéd fokozásán a magas és legmagasabb szinteken is, majd hozzátette, hogy Meredov külügyminiszternek az idei évben tervezett látogatása, amely az országgal való diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulója kapcsán kerülne sor, kiemelt jelentőséggel bír.

Elmondta, hogy a látogatást már júliusban is meglehetne ejteni, ez pedig számos államközi egyezmény aláírására adna lehetőséget. Kiemelte a Türkmenisztánnal való gazdasági kapcsolatok előremozdítására egy kormányközi bizottság megalakítása kulcsfontosságú előfeltételt jelentene.

Kihangsúlyozta, hogy Szerbia elsődleges célja a közép-ázsiai régióban a megfelelő politikai és gazdasági helyzet kialakítása. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban fokozták a régió országaival való kapcsolatok erősítését, amelyet Szerbia barátinak tekint a nagy földrajzi távolságok ellenére is.