2024. április 16., kedd

Brnabić: Bízom a társadalom egyetértésében

A köztársasgái képviselőház mai ülésének egyik kiemelt napirendi pontja az alkotmánymódosítás volt, az ülés kezdetén Ana Brnabić kormányfő szólalt fel – írja a Vajdasági RTV.

A kormányfő kihangsúlyozta, hogy az alkotmánymódosítását a jog területén, amely az európai integrációhoz vezet, elsősorban a polgárok miatt teszik meg. Ennek köszönhetően javítani lehet az életkörülményeken és remélhetőleg a társadalom egyetértésére talál majd.

Kihangsúlyozta, hogy az alkotmánymódosításról szóló közvita tizennyolc hónapon keresztül tartott és reményének adott hangot, hogy a képviselőház, amely legalább minimális megegyezés elérését kérte, minél szélesebb körű társadami egyetértésre találjon és ilyen formában kerüljön referendumra.

Kihangsúlyozta, hogy Szerbia bebizonyította, hogy mennyire más ország a tíz évvel ezelőttihez képest és magas elvárásokat helyezett az alkotmánymódosítás terén.

Idáig még sosem volt közvita, ugyanis valaki csak zárt körön belül dolgozott az alkotmánymódosításról, a polgárok pedig úgy mentek ki a referendumra, hogy azt sem tudták milyen változtatásokról szavaznak – mondta a kormányfő.

Köszönetét fejezte ki a képviselőknek, hogy számos törvényt megszavaztak, amelyek kihatással vannak a jog uralmára. Emlékeztetett arra is, hogy a legnehezebb és legszükségesebb törvényeket 2014. és 2015-ben hozták meg és ezek napjainkban hozzák meg az eredményeket.

Kihangsúlyozta, hogy ezeket a módosításokat nemcsak az európai integráció miatt hozzák meg, hanem a polgárok életkörülményeinek javítása miatt is. A jog uralma terén pedig az alkotmánymódosítás a legfontosabb tényezőt képezi.

A kormányfő ezt követően részletesen kitért arra, hogy a korrupció elleni küzdelem terén milyen sikereket értek el. Megemlítette többek között Aleksandra Jovičić, Palilula községének elnökének letartóztatását, valamint a média védelmére és biztonságára vonatkozó munkacsoport megalakítását is, amellyel havonta egyszer ül össze, hogy áttekintsék a jelenlegi állapotokat.

A média biztonsága számomra nagyon fontos tényező és havonta egyszer tartunk gyűlést, hogy milyen előrelépést sikerült tenni ezen a téren – mondta  Brnabić.

Az emberi jogokkal kapcsolatosan a kormányfő elmondta, hogy elfogadták a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló stratégiai tervezetet, valamint a nemi egyenjogúságról szóló törvény is elfogadásra került.