2024. április 19., péntek

Új fészekben, modern eszközökkel

A topolyai Coder Club tagjai anyaországi támogatásnak köszönhetően kellemes környezetben korszerű felszereléssel készülnek a Világrobotikai Olimpiára

A topolyai Coder Club tagjai idei munkájukat egy korszerű és új eszközökkel felszerelt teremben kezdhették meg. A Juhász Erzsébet Könyvtár keretében, az intézmény emeleti helyiségeiben működő informatikai csoport termének felújítása, valamint a technikai eszközök beszerzése a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságától érkező támogatásból valósult meg. Vörös Csaba, a Coder Club vezetője elmondta lapunknak, hogy idén februárban már az eddigieknél sokkal jobb, fiatalosabb környezetben kezdhették meg tevékenységüket.

– A teremfelújítást tavaly sikerült megpályázni, s az év végén már folytak felújítási munkálatok. Az idei év februárjában ebben az új teremben kezdtük meg a munkát – az ezt megelőző időszakban a helyiség berendezésével, a bútorozásával és a felszerelés beszerzésével foglalkoztunk.

Milyen új felszerelésekkel bővült a klub?
– A Magyar Nemzeti Tanács közreműködésének köszönhetően sok mindent vásárolhattunk. A legnagyobb tétel, ha az eszközöket nézzük, az új laptopok, amelyekből tíz darab van, ezekkel a hordozható eszközökkel tudjuk helyettesíteni a régi asztali számítógépeket. Többek között, mivel a 3D-nyomtató fontos része a mi munkánknak, ezért a 3D-nyomtatóhoz vettünk egy olyan kiegészítőt, amivel nemcsak egy színnel tudunk egyszerre nyomtatni, hanem akár öt színnel is, szerintem ez egy egyedi dolog, hiszen ezzel korábban még nem találkoztam sehol. Vásároltunk egy új projektort is a régi mellé, amit még persze most is használunk. Számtalan egyéb kiegészítőt is vásároltunk, például a programozáshoz használható mikrobitet. Korábban is voltak ehhez hasonló eszközeink, igaz, kevesebb példányban, vagy már kezdtek elavulni, most viszont teljesen felújítottuk az eszközeinket, valamint a termet is ki tudtuk bővíteni, és teljesen új bútorokkal berendezni.

Jelenleg dolgoztok-e valamilyen projekten?

– A Coderban sosem áll meg az élet! Jelenleg egy három személyből álló csapatunk a Világrobotikai Olimpiára (WRO) készül, mivel a munkák átadásának a határideje nemsokára lejár, ezért ilyenkor minden órát kihasználunk, hogy el tudjon készülni az adott munka. A tavalyi évben is részt vettünk, tehát az idén másodjára veszünk részt a versenyen, amelyen legórobotokat építenek, és programozzák is őket.
Vörös Csaba, a Coder Club vezetője hozzátette, hogy a nyár folyamán immár a hetedik programozótábort fogják megtartani, amely kétszer egyhetes tábor lesz.