2024. április 25., csütörtök

Magyarkanizsai közéleti arcképtárlat

Puskás Károly fényíró portréfotói a Dobó Tihamér Képtárban

Magyarkanizsai közéleti arcképtárlat 2000–2020 címmel csütörtökön 17 órakor a Dobó Tihamér Képtárban nyílt meg a Puskás Károly portréfotóiból összeállított kiállítás. A fotóválogatásban olyan személyiségek portréi tekinthetőek meg, akik az elmúlt 20 évben sokat tettek Magyarkanizsa községért. Ez lesz az első válogatás, s tervek szerint újabb tárlat is lesz majd ebben a témában. A kiállítást Bús Csaba, a József Attila Könyvtár igazgatója nyitotta meg.

Puskás Károly a tárlat anyagának a születéséről beszélt

Puskás Károly a tárlat anyagának a születéséről beszélt

– Puskás Károly, mindannyiunk Karcsi bácsija, nyugalmazott építészmérnök, amatőr fotós, akit kisvárosunkban mindenki ismer. Aki minden jelentős eseményen, bemutatón, évfordulón, ünnepségen ott van, és fényképezőgépével dokumentál. Aki két évtizede orvosai tanácsára hagyta abba az aktív munkát, és nyúlt újra fiatalkori szerelme, a fényképezőgép után, amelyet azóta le sem tett. Karcsi bácsi az örök nyughatatlan, akinek haja már rég őszbe fordult, de ő 70-en túl is fáradhatatlanul járja az utcákat, és megörökíti az arra érdemes pillanatokat. A kor szellemét követve, a fotók mellett ma már nagyon gyakran videókat és élő bejelentkezéseket is készít a közösségi oldalakra. A pillanatot élteti. A pillanatot, amelyet fényképezőgépe lencséjén keresztül megörökít az utókor számára. Nyomot hagy maga után, digitális lábnyomot, rólunk, hogy az utánunk jövő nemzedékek is lássák, hogyan éltünk, vigadtunk, búslakodtunk, vagy csak barátkoztunk egy sör mellett a Tisza-parton. Minden arc, minden pillanat egy-egy történet, amely ott van a szemekben. De nem csak embereket fényképez, tájakat, épületeket, a természet szépségeit. Mindig talál új témákat, amihez elképzel egy kiállítást is. Azután ehhez saját képei között keres megfelelőket, vagy a közösség segítségére támaszkodik. Csakúgy mint legutóbbi kiállítása kapcsán, amelyhez három éven keresztül gyűjtötte a régi és ritka fotókat – monda többek között megnyitóbeszédében Bús Csaba.

– Községünk közéleti személyiségeinek portréi közül 94-et nagyítottam ki. A válogatás alapjául a legnagyobb közösségi oldalon kapott pozitív visszajelzések, népszerű nevén a „lájkok” száma szolgált. A táralaton még két nagy méretű tablón egymás mellett 320 ember portréja látható. E fotók számomra a kiállított személyek jó szándékát örökítik meg, hogy tegyenek valamit közösségünk érdekében, ezzel a kiállítással pedig mi, a község polgárai tisztelgünk munkájuk, közérdekű ténykedésük előtt. A kiállított anyagot júniusban odaajándékozom a magyarkanizsai könyvtárnak megőrzésre – mondta a tárlatmegnyitón Puskás Károly, a fotók szerzője.

A megnyitóünnepségen Pecka Kulyák Dóra, a Magyarkanizsai Zeneiskola tehetséges fiatal növendéke gitárjátékával kápráztatta el a tárlatlátogató közönséget. A fotókiállítás megnyitóján számos közéleti személyiség volt jelen, köztük Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának az elnöke, Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, valamint Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, Magyarkanizsa szülötte.
A tárlat június 18-áig tekinthető meg a képtár rendes nyitvatartási idejében: hétfőn, kedden és szerdán 9 és 15, csütörtökön és pénteken pedig 13 és 19 óra között.