2024. március 29., péntek
SPORTHÍREK

LeBron James korai búcsúja

Mindkét párharc az előnnyel érkező fél továbbjutásával végződött a rájátszás csütörtöki fordulójában. A Denver nagy kapaszkodást hajtott végre a meccs nagy részében vezető és remekül játszó Portland ellenében. Nikola Jokićék csak az utolsó negyed kezdetén tudták magukhoz ragadni a vezetést, ekkor viszont nagy hengerelést bemutatva gyorsan tízpontosra is növelték az előnyüket, amire a Portlandnek már nem volt válasza, miután a hajrában elhibáztak egy, a visszakapaszkodáshoz nélkülözhetetlen triplát.

A másik találkozón a Phoenix már nagyon korán gondoskodott a stresszmentes végjátékról, hiszen már az első negyedet is 22 pontos előnnyel fejezte be a Los Angeles Lakers ellen, amit nem segített Anthony Davis újabb lesérülése és kiállása a kaliforniaiak oldalán. Bár a Lakers a harmadik negyedben még összeszedte magát, és feljött tízpontos hátrányra, ennél többet nem tudott nyújtani, így 2:4-es összesítéssel búcsúzott, ami azért is figyelemfelkeltő végkifejlet, mert LeBron James karrierje során most először esett ki már a playoff első körében.

Már csak egy párharc maradt eldöntetlen a rájátszás első szakaszában, a Dallas 3:2-es előnnyel lépett pályára az LA Clippers otthonában az éjjel. Vasárnap hajnalban pedig a Brooklyn és a Milwaukee találkozójával már megkezdődnek a következő – szintén négy győzelemig tartó – forduló összecsapásai.

Eredmények, 6. forduló, nyugat: Portland–Denver 115:126 (a sorozatban 2:4), LA Lakers–Phoenix 100:113 (2:4). @sz = n B. V.

VÍZILABDA

A Brescia történelmi sikere

A negyeddöntők lezárultával eldőlt, hogy két olasz, egy magyar és egy spanyol csapat jutott a férfi vízilabda Bajnokok Ligája elődöntőibe, miután a Brescia egy szoros, a Barceloneta pedig egy könnyed győzelemmel csatlakozott az FTC és a Pro Recco mellé.

A Brescia nagy áttörést ért el azzal, hogy végig fej fej mellett haladva végül 12:10-re győzte a Jug Dubrovnik csapatát, hiszen az előző három kiírásban egyaránt a negyeddöntő jelentette számára a végállomást, most viszont története során először jutott be Európa legjobb négy csapata közé. A Jug vezetőedzője, Vjekoslav Kobešćak eközben csalódottan vette tudomásul a vereséget: „Ez a meccs olyan volt, mint az egész szezonunk: hozott jó és rossz pillanatokat, végül azonban a rosszak kerekedtek felül” – mondta, utalva arra, hogy a Jug öt év után először a horvát bajnoki címről is lecsúszott a döntőben.

A másik negyeddöntőben ehhez képest az első nyolc perc után eldőltek az érdemi kérdések, a 2018-as bajnok Olimpiakosz egy 0:6-os első negyed után le is mondhatott a továbbjutási esélyeiről a Barceloneta ellen.

Az elődöntőket, ahol az FTC a Bresciával, a Pro Recco pedig a Barcelonetával csapott össze, lapzártánk után rendezték.

Eredmények: Jug–Brescia 10:12 (2:3, 3:3, 3:3, 2:3), Barceloneta–Olimpiakosz 22:9 (6:0, 7:2, 6:3, 3:4). @sz = n B. V.

RÖPLABDA

Szerbia a felsőházban

A japánok feletti győzelemmel Szerbia válogatottja a felsőházban áll Nemzetek Ligája röplabdatorna Riminiben folyó tornája 4. fordulója után. A 16-os mezőnyben már csak Franciaország veretlen, amely tegnap Szerbia ellenfele volt, ma pedig egy másik nehéz teszt, a brazilok elleni mérkőzés következik.

Eredmények, férfiak, 4. forduló: Szerbia–Japán 3:1, Argentína–Németország 3:2, Olaszország–Bulgária 3:2, Irán–Kanada 3:1, Oroszország–USA 3:1, Szlovénia–Hollandia 3:0, Lengyelország–Ausztrália 3:0, Franciaország–Brazília 3:0.

JÉGKORONG

Kiestek az oroszok

A negyeddöntő után kialakult, hogy az egyik ágon európai, a másikon pedig amerikai válogatott jut az észtországi jégkorong-vb döntőjébe. A negyeddöntő egyetlen fölényes győzelmét az USA aratta, a rangadón Kanada a hosszabbításban győzte le az oroszokat, a németek 0:2-ről az utolsó percben egyenlítettek, majd büntetőkkel nyertek Svájc ellen. Ma az elődöntőben: USA–Kanada, Finnország–Németország.

Eredmények, negyeddöntő: Kanada–Oroszország 2:1, Finnország–Csehország 1:0, Németország–Svájc 3:2, USA–Szlovákia 6:1.