2024. április 16., kedd

Az elmúlt évtized legnagyobb élelmiszer drágulása

Az ENSZ véleménye szerint a globális élelmiszerárak havi szinten a leggyorsabban emelkedtek az elmúlt 10 évet tekintve, tudósít a 021.rs portál.

Az ENSZ jelentése alapján, amelyhez egy mindent átfogó indexet használt, az utóbbi 12 hónapban megállíthatatlanul növekedtek az élelmiszerek árai világszinten.

A szállítókat a koronavírus-járvány idején a termelés, a munkafolyamatok és a szállítás megszakításai érintették leginkább.

A BBC jelentése szerint egyre nagyobb az inflációtól való félelem, valamint attól is félnek, hogy a magasabb élelmiszerárak milyen hatással lesznek a világgazdaság fellendülésére.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Ügynöksége egy olyan globális indexet alkalmaz, amely tartalmazza a gabonafélék, az étolaj, a tejtermékek, a hús és a cukor árát.

A májusi árak, évi szinten 39,7 százalékkal növekedtek, ami a legnagyobb emelkedés 2010 októbere óta. A globális index mind az öt komponense megdrágult, így ez a legmagasabb szint 2011 szeptembere óta.

Az árak emelkedése annak a következménye, hogy egyes országokban megújult a kereslet, és az előző időszakban az emberek mozgására vonatkozó korlátozások bevezetése miatt csökkent a termelés.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a nagyobb kereslet és a kevesebb termelés az infláció növekedéséhez vezet majd akkor, amikor a gazdaság kilép a korlátozások alól.