2024. április 19., péntek

Kína engedélyezte védőoltását a kiskorúak számára

Kína engedélyezte a Sinovac vállalat újabb védőoltását, amelyet a három és tizenhét éves gyermekeknél alkalmaznának sürgős esetekben – jelentette ki Yin Weidong, a vállalat igazgatója, írja a B92 hírportál.

A Kínában zajló tömeges oltakozás során június 3-ig 723,5 millió adag védőoltást osztottak ki, amelyet csak a 18 évnél idősebbeknek osztottak ki, jelenti a Reuters hírügynökség.

Hogy a Sinovac védőoltása mikor kerül a kiskorúak körében használatba, az elsősorban a kínai egészségügyi hatalom immunizációs politikájától függ – mondta Weidong.

Hozzátette, hogy a kiskorúaknak kevésbé fontos a koronavírus elleni védőoltás felvétele, az idősebbekhez képest, akik nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Szavai szerint az előzetes eredmények a klinikai tesztelések első és második szakaszát követően azt mutatják, hogy a védőoltás képes immunválaszt adni a három és a tizenhét év közötti gyermekek esetében és a nemkívánatos reakciók enyhék voltak.

A Sinopharm állami gyógyszergyártó cég, amely hasonló technológiát használ, mint a Sinovac, szintén egy kiskorúaknál is alkalmazható védőoltás engedélyeztetésére készül. A CanSino Biologics másfajta technológiát használ és már a tesztelések második szakaszába lépett a hat és tizenhét évesek körében.

A Sinovac már elvégezett két klinikai tesztelést, ahol a résztvevők egy harmadik ráadás dózist is kaptak – mondta Yin.

Arra is figyelmeztetett, hogy a Sinovacnak be kell fejeznie a hosszú időn keresztül tartó megfigyeléseit az antitestek mennyiségével kapcsolatban, mielőtt javaslatot adna a hatalmi szerveknek, hogy mikor lenne szükséges a harmadik dózis beadása.