2024. április 25., csütörtök

Kon: Nem tudni, hogy őszre lesz-e koronavírus

Predrag Kon epidemiológus és az országos válságstáb tagja kijelentette, hogy jelenleg szinte elképzelhetetlen, hogy megismétlődhessen a decemberi, márciusi és áprilisi járványhelyzet, viszont hozzátette, hogy azt sem lehet mondani, hogy ősszel nem lesz vírus – írja a Vajdasági RTV.

A belgrádi állapotok jelzik, hogy a helyzet javul, amely sokkal jobb, mint decemberben, márciusban és áprilisban. Úgy ítélem meg, hogy a fertőzés mértékének növekedése már nem lehetséges, mivel ahhoz a vírusnak sokat kellene változnia. Ennek ellenére nagy felelőtlenség lenne jelenleg azt kijelenteni, hogy többé már nem lesz semmi – mondta Kon a Pink televíziónak nyilatkozva.

Hozzátette, hogy kicsi a valószínűsége, hogy a nyár folyamán növekedés lesz tapasztalható.

Hetek kérdése, hogy a vírust olyan szintre csökkentsük, hogy már ne jelenthessen komolyabb veszélyt és így nyugodtan kinyithatunk. Ha ezt megtesszük már nem lesznek klasszikus értelemben vett tiltások, hanem mindent az események szervezőire hagyunk. Az oltakozás az egyedüli kiút – magyarázta Kon.

Elmondta, hogy Belgrádban stagnál a fertőzöttek száma.

A főváros, amely első volt a betegek számának csökkenésében, most stagnálást mutat, míg más kisebb településeken gyorsan csökken. A számok csökkenésének lelassulása azt mutatja, hogy az idő még bizonytalan. Az enyhítések újabb növekedéshez vezethetnek. Hetek választanak el bennünket a békés helyzettől. Igyekszünk kiegyenlíteni az intézkedéseket, hogy továbbra is csökkenjen a fertőzöttek száma, hogy a vírus többé már ne tudjon talpra állni. Jelenleg abban a helyzetben vagyunk, hogy a vírus ki van „ütve” – hangsúlyozta ki Kon.

Szavai szerint a mérkőzéseken a közönség jelenléte a jelen pillanatban elfogadhatatlan. Az esküvőkkel kapcsolatban elmondta, hogy minden a szervezőktől függ.

Amennyiben valaki esküvőt tervez, el kell gondolkodnia azon, hogy a vendégek be vannak e oltva, vagy sem, kigyógyultak a koronavírusból, vagy sem, letesztelték magukat, vagy sem. Ez a szervezők morális felelőssége – mondta Kon.