2024. március 28., csütörtök

Mioljević: A vírus nem szezonális jellegű

A vírus terjedése lelassult, a szép idő pedig rengeteg embert csalogatott ki a szabadba, viszont továbbra is óvatosnak kell lenni, valamint a járványtani intézkedéseket is be kell tartani. Mindezt annak érdekében kell tenni, hogy ne ismétlődhessen meg a tavaly decemberi és idei márciusi helyzet – mondta Vesna Mioljević, a Szerbiai Egyetemi Klinikai Központ klinikai járványtani szolgálatának igazgatója a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva.

Elmondta, hogy amennyiben összehasonlítsuk márciust és áprilist, amikor minden harmadik tesztelt személy pozitív lett a koronavírusra, most pedig csupán két százalékuk, akkor az mindenképpen reményt ad.

Mindannyian ezt a pillanatot vártuk, viszont óvatosnak kell lennünk. Az idő szép, de nem engedhetjük el magunk, mert úgy vélem, hogy sokáig fogunk még beszélni a koronavírusról – jelentette ki Mioljević.

Arra kérünk mindenkit, hogy továbbra is viseljék a védőmaszkokat, különösen a tömegközlekedési járművekben és ne adjunk esélyt a vírusnak, hogy a tünetmentes személyekről az érzékenyebbekre terjedjen át – hangsúlyozta ki a szakember.

A járvány eddigi folyamatával kapcsolatosan elmondta, hogy a leginkább az lepte meg, hogy a vírus nem szezonális jellegű.

Ez pedig sokkal jobb lenne, mert akkor az év egy meghatározott időszakában elvárhatnánk a fertőzöttek számának növekedését. A mutációk a vírus jellegzetességei, napjainkban már ismerjük a brit, brazil variánsokat, de most leginkább az indiai mutációra kell nagyobb figyelmet fordítani, ami dupla variáns – magyarázta Mioljević.

Szavai szerint csak az oltakozás akadályozhatja meg a vírus terjedését.

Az oltakozás minden kétséget kizáróan kihatással volt a fertőzöttek számának csökkenésében és nagyon fontos, hogy minél több fiatal beoltsa magát. Még mindig vannak betegeink, akik lélegeztetőgépre szorulnak és halnak meg a betegségben. A járvány alatt az egyik legfontosabb feladat az oltakozás, hogy minél jobban megerősíthessük a nyájimmunitást – mondta Mioljević.