2024. április 25., csütörtök

Felkavarta a kedélyeket Budapesten a kínai Fudan Egyetem

Demonstrációt tartottak szombat délután 16 és 18 óra között a magyar fővárosban a Fudan Egyetem Budapestre tervezett campusa ellen; ez a járványügyi korlátozások feloldása utáni első nagyszabású tüntetés.

A demonstrációt Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, országgyűlési képviselőjelölt szervezte meg a Kvassay-zsilip közelébe tervezett Diákvárosért és az annak helyére szánt Fudan egyetem ellen. Az intézmény miatt Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros első embere is tiltakozásba kezdett a napokban, nem is akárhogyan: új, a kínai állam számára kellemetlen utcanévtáblákat avattak fel a leendő Fudan Egyetem szomszédságában – írja a magyar média.

– A Diákvárosért tartott tüntetésen olyan embereket kértünk fel arra, hogy a Kossuth téren felszólaljanak, akik személyükön vagy hivatalukon keresztül meg tudják jeleníteni azt a küzdelmet, ami már hónapok óta zajlik ebben az ügyben, és akik több oldalról is meg tudják mutatni, hogy miért kell mindent megtennünk azért, hogy ne épüljön fel a Fudan Egyetem" – írta korábban Jámbor András a közleményében.

Politikai hisztériakeltésnek nevezte a kínai Fudan Egyetem elleni szombati tüntetést Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, szerinte alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők. Mint leszögezte, a szervezők alaptalan pletykák, illetve „sajtóinformációk" miatt tiltakoznak.

Schanda budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat. Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában – tette hozzá. Véleménye szerint józan ésszel könnyen belátható, hogy a tervezett diákváros az egyetemmel jól kiegészítik egymást.