2024. április 16., kedd

Emléktáblát avattak Pecesoron

Dr. Király Zoltán kutatóprofesszorra emlékeztek szülőfalujában

Szombaton délután emléktáblát avattak az Óbecse községhez tartozó Pecesoron, így állítottak emléket a falu neves szülöttének, dr. Király Zoltán professzornak. A május 19-én 96 éves korában Budapesten elhunyt akadémikus a növényi kórélettan tudományágának a megalkotásával írta be nevét a tudománytörténetbe. A kutató egész életében hű maradt a szülőföldjéhez, 2013-ban ő volt az akkor megnyitott óbecsei Than Emlékház fővédnöke – ezért is lett ez az intézmény a szombati rendezvény szervezője. Az emléktábla felavatására a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával került sor az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola pecesori kihelyezett tagozatának épületén.

A megjelenteket a szervezők nevében Bonifárt László, a Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke, a Samu Mihály Általános Iskola nevében pedig Tufegdžić Mónika igazgató üdvözölte, ünnepi beszédet Kiss Igor, az óbecsei képviselő-testület elnöke, valamint mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott.

A neves kutató munkásságának a jelentőségét ifj. Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője méltatta, aki elmondta, hogy dr. Király Zoltán professzor munkatársaival azt kutatta, milyen folyamatok zajlanak a növényben akkor, amikor védekezik egy betegséggel szemben, és mit lehet annak érdekében tenni, hogy le tudja küzdeni a betegségeket – ez a munka hozta létre a növényi kórélettan tudományát, amely megalapozta a mai tudatos, integrált növényvédelmet.

Király Zoltán 1925. november 15-én született, később a családja Pecesorról Szegedre költözött. Középiskolai tanulmányait már egy budapesti gimnáziumban végezte, majd az Agrártudományi Egyetemen szerzett oklevelet. A növénykórtan iránti érdeklődése a Növényvédelmi Kutatóintézetben alakult ki. Elismeréseinek sora – Akadémiai Díj (1972), Állami Díj (1983), Akadémiai Kiadó Nívódíja (2004), Akadémiai Aranyérem (2010) – méltán jelzi munkásságának értékelését.