2024. április 25., csütörtök

Így is járták, úgy is járták

A VMMSZ és a VMMI néptáncoktatói képzésének szemeszterzáró szakmai hétvégéje Hajdújáráson

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Csoóri Sándor Alap támogatásával szombaton és vasárnap a hajdújárási Kultúrotthonban, az Így kell járni… elnevezésű néptáncoktatói képzés szemeszterzáró szakmai hétvégéjét tartották meg. Lévai Péter, a Magyar Táncművészeti Egyetem mestertanárának a vezetésével a VMMSZ és a VMMI tavaly novemberében indította el ezt a ötszemeszteres néptáncoktatói képzést. A koronavírus miatt az első szemeszter legnagyobb része az online térben zajlott, most azonban újból élőben találkozhattak az oktatók és a résztvevők. Az eseményről Brezovszki Rolandot, a VMMSZ szakmunkatársát kérdeztük.

– A VMMSZ már több mint egy éve meghirdette az Így kell járni… elnevezésű vajdasági néptáncoktatói képzést. A tervünk az volt, hogy azoknak a vajdasági néptáncosoknak, akiket az oktatás is érdekel, illetve a tudásukat átadnák a fiatalabb generációknak, ehhez lehetőséget biztosítsunk. Több éve foglalkozom Vajdaságot illetően a néptánc statisztikai részével, és meglepő számadattal találkoztam: több mint háromezer vajdasági néptáncosra huszonheten vagyunk néptáncoktatók. Azt gondoljuk, hogy ezt meg kell sokszorozni, erre igény is mutatkozott és hála a magyar kormánynak, valamint a Csoóri Sándor Alapnak, a térségünkön is fellendültek a népművészethez köthető tevékenységek. Amikor elindítottuk a képzést, százhúszán jelentkeztek, ezen is eléggé meglepődtünk, de örültünk neki, megoldottuk az első akadályokat és a pandémiás előírásoknak megfelelően Bácsfeketehegyen megszerveztük az első találkozónkat. Azt gondoltuk, hogy majd januárban folytatjuk, de nem így történt, és áttértünk az online oktatásra. A képzésünk szellemi atyja Lévai Péter, a Táncművészeti Egyetem mestertanára, a mentorunk, de részt vállalt a tanítványa, Dudás Dávid is, továbbá más elismert oktatók is részt vettek. A képzésen a résztvevők átfogó ismereteket kapnak, a néptáncoktatás számos területét érintjük, egyebek között a néptáncmódszertant, a táncgyakorlatokat, a táncjelírást, a zeneismeretet és a viselettörténetet is. A hajdújárási szakmai hétvégére hetvenen érkeztek. Vajdaság szinte egész területéről jelentkeztek a képzésre, a legtöbben Észak-Bácskából, a tömbmagyarságból – tudtuk meg Brezovszki Rolandtól.

A találkozó szombati műhelyfoglalkozásait Dudás Dávid, a Magyar Táncművészeti Egyetem táncos és próbavezető szak néptánc szakirányának hallgatója, egyetemi gyakornok-oktatója vezette. A tavalyi és a mostani időszakról kérdezve Dudás Dávid azt is kifejtette, hogy most minden arra enged következtetni, hogy eseménydús nyár elé néznek.

– A pandémiás bezártság után a nulláról most hirtelen kétszázra gyorsultunk fel. Eleve sűrűek a néptáncos kollégák hétvégi programjai, ami a próbákat és az oktatást illeti, most pedig szinte mindenki megindult pótolni is az elmulasztottakat. Ez persze egyáltalán nem rossz, remélem, bírjuk majd a gyűrődést – mondta Dudás Dávid.

A szombati program koncerttel zárult, fellépett a húszéves Juhász zenekar, a tízéves Fokos zenekar és az ötéves Duhaj zenekar. A műhelyfoglalkozások, előadások megtartásában közreműködött dr. Bárkányi Ildikó főmuzeológus, néprajzkutató, a szegedi Móra Ferenc Múzeum általános igazgatóhelyettese, valamint Héjja Bella, a Táncművészeti Egyetem zeneismeret, zenetörténet, népi ének és népzenetanára is.