2024. április 25., csütörtök

Hamis PLF formanyomtatványok a görögországi belépéshez

A már korábban említett dokumentumok mellett (oltási igazolás, PCR- és antigén teszt) egy úgy nevezett PLF formanyomtatványt is ki kell tölteni a görögországi belépés előtt legkevesebb 24 órával.

Habár a nyomtatvány teljesen ingyenes, az interneten már fellelhetőek olyan weboldalak is, amelyek kinézetre a görög kormány hivatalos oldalára hasonlítanak, azonban 35 dollárt kérnek el egy ilyen dokumentumért.

Az átverésre a Grčka Info oldal hívta fel a figyelmet.

„Amennyibe a Google-ba beütik, hogy »plf greece«, az első találatok azok az oldalak, ahol 35 dollárt kérnek egy kitöltött PLF nyomtatványért, azonban ez egy fizetett hirdetés, hogy egyből az első találatok között legyen. Így szeretnék elérni, hogy a látogató rájuk kattintson, és nem pedig a hivatalos oldalra. Tegnap este egy ismerősünk majdnem bedőlt ennek” – írják a portálon.

A szóban forgó oldal címe www.passengerlocatorform-greece.com/en/, ahol a szemfülesek észrevehették, hogy a PLF helyett PFL-t ír.

Amellett, hogy az oldal megfizetteti mindazt, aminek ingyenesnek kell lennie, a pontatlan jelentkezés problémákhoz vezethet a határon.

– Az emberek könnyen elhisznek mindent, emellett, ahol nagyobb az érdeklődés, ott könnyen megjelenhet az átverés is. Millió pontatlan információ megtalálható az interneten, valamint a szezon kezdete óta már több tucat olyan hamis információ is szárnyra kelt, amelyeket az emberek természetesnek vesznek – jelentette ki a szerbiai Euronews-nak Aleksandar Senčić, a Juta igazgatója.

Kihangsúlyozta, hogy a www.travel.gov.gr az egyetlen oldal, ahol ingyenesen tölthető ki a PLF formula a görögországi belépéshez.