2024. április 25., csütörtök

Megváltozott a jövedéki adó megfizettetésének módja az erős alkoholos italok esetében

A mai naptól kezdődően az erős alkoholos italokra más módon történik a jövedéki adó kifizetése – jelentette a Vámhivatal, írja a B92 hírportál.

Ez azt jelenti, hogy minden erős alkoholos italra az adózás kezelése kiegyenlítésre kerül, amelyet a jövedéki adóról szóló törvény módosításával határoztak meg. A módosított törvény a mai naptól kezdve kerül végrehajtásra, mindezt pedig az Európai Uniós jövedéki adópolitikával való fokozatos harmonizáció jegyében hajtották végre. Függetlenül attól, hogy az erős alkoholos italt gyümölcsből, vagy gabonaféléből készítették, a törvény mindkét kategóriát kiegyenlíti.

A Vámhivatal közleményében foglaltak szerint az uniós előírásoknak megfelelően, a jövedéki adót az erős alkoholos italokra az alapanyagtól függetlenül az alkoholtartalom szerint adóztatják meg, amelyet 200S hőfokon mérnek.

Az alkoholos italok esetében a jövedéki adót ezentúl nem dinárban fizettetik meg literenként, hanem 46.250 dinárt kell fizetni a tiszta alkohol hektoliterjét, amelyet 200S hőfokon mérnek. A kiszámítását pedig úgy végzik el, hogy a jövedéki adó teljes összegét megszorozzák a tiszta alkohol térfogatával, amelyet hektoliterekben fejeznek ki.

A kisebb alkoholtartalmú italok jövedéki adóját továbbra is literenként fizettetik meg, vagyis az alacsony alkoholtartalmú italok literenként 23,14 dinárba kerülnek, míg a sör 26,44 dinár literenként.