2024. március 28., csütörtök

Egy vérből valók vagyunk

Zentán is meggyújtották az Összetartozás Tüzét

Zentán is meggyújtották péntek este az Összetartozás Tüzét a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A teamécsesekből kirakott Zenta felirat és a máglyarakás a Kertek Helyi Közösség előtt lobbant be pontban 20 óra 21 perckor.

Juhász Attila, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezetének elnöke az esemény kapcsán elmondta, hogy előnyére válik a nemzetnek és a közösségnek, ha arról beszélünk, hogy mi is az, ami bennünket összeköt, és nem pedig arról, hogy hogyan is néz ki az a határ, amely szétválasztja a magyar nemzetet.

– Ez az a pillanat, amikor azt kell mondanunk, hogy vegyük a cserkészek kezdeményezését szárnyaink alá az egész Kárpát-medencében, és próbáljunk meg úgy gondolkodni, ahogyan az egy rendes nemzettudattól elvárható – véli Juhász.

Hozzátette, hogy ezeket a hagyományokat, amelyek már több mint 10 éve élnek, meg kell honosítani, és be kell építeni a közösségbe, mint pl. március 15-ét vagy augusztus 20-át, hiszen a Nemzeti Összetartozás napja is egy olyan ünnep, amely mindannyiunk érdekét és a közösségünk erejét mutatja.

Az eseményen jelen volt Pék Zoltán, a VMSZ parlamenti képviselője is, aki emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 11 évvel ezelőtt hozta meg azt a döntést, hogy június 4-e nem gyásznap, hanem a nemzeti összetartozás napja.

– A mai nap folyamán érezzük, hogy egy a nemzetünk, egy a kultúránk, egyformák a szokásaink, ugyanolyan katolikus hitvallással élünk a világban, mint bárki más, aki magyarnak vallja magát – mondta el Pék.

Az idei évben először azonban hagyományteremtő céllal gyújtották meg az Összetartozás Tüzét, pontosan 20 óra 21 perckor, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy összetartozunk, és egy vérből vagyunk.