2024. április 24., szerda

Hetven verbászi helyszínen takarítottak

Az egésznapos akcióba mintegy 600 polgár kapcsolódott be

Verbász község területén a belvárosban és a környező lakott településeken a polgárok a Komunalac Közvállalat alkalmazottjaival közösen kitakarították a közterületeket, összegyűjtötték a szemetet, rendbe szedték a zöld övezeteket és felszámolták a bozótosokat.

Az iskolák, óvodák, játszóterek és egyéb közintézmények szomszédságában lévő zöld övezetekben, parkokban és közterületen először a szemetet gyűjtötték össze, amit a fűnyírás és egyéb rendezési folyamatok követtek. Az akció célja a kellemesebb környezet megteremtése, ezzel párhuzamosan pedig a közvetlen lakókörnyezet rendbetétele és gondozása volt.

A nagyméretű takarítási akcióban több mint 70 helyszínen − a Verbászhoz tartozó településeken is − mintegy 600 polgár dolgozott, beleértve az említett közvállalat, a közigazgatási hivatalok, a községi tanács, és a civil egyesületek dolgozóit és tagságát. A szemétgyűjtés és fűnyírás mellett megnyestették a zöld övezetekben lévő fákat is, a munkálatokhoz szükséges felszerelést és gépezetet pedig a helyi vállalatok biztosították. Predrag Rojević, Verbász polgámestere, aki a polgárokkal együtt részt vett a takarítási akcióban, rámutatott arra, hogy a polgárok nagy környezettudatosságról tettek tanúbizonyságot, és elkötelezettséget tanúsítottak a közösség iránt.

Mintegy 70 helyszínen takarítottak Verbászon (Paraczky László felvétele)

Mintegy 70 helyszínen takarítottak Verbászon (Paraczky László felvétele)

−A tiszta és rendezett Verbász mindannyiunk legfőbb prioritása. A helyi kommunális közvállalat dolgozói napi szinten rendezik a várost. A mai akció, amelyhez több, mint 600 polgártársunk csatlakozott, további hozzájárulást jelent a lakókörnyezet rendezéséhez és javításához a városban, egyúttal az ide tartozó településeken is. A községi költségvetés átütemezésével kommunális tevékenységekre 110 millió dinárt láttunk elő, ezen belül pedig jelentős tételnek számít a zöldterületek fenntartására és a közterületek tisztaságára elkülönített összeg. Köszönetet mondok mindenkinek, aki részt vett az akcióban, és bízunk abban, hogy a közeljövőben is lesznek ehhez hasonló megmozdulások, amelyeknek jelentős szerepe van a verbászi polgárok életében – nyilatkozta Rojević.

Igor Škundrić, a Komunalac Közvállalat igazgatója kiemelte, hogy az akció tömegességének köszönhetően rövid időn belül nagy és jelentős munkát sikerült elvégezni.

− Számos olyan területet sikerült rendbetenni amelyek egyébként nincsenek az önkormányzat és vállalatunk által megkötött, a zöld övezetek karbantartására vonatkozó szerződésben. Több olyan felületről, közterületről van szó, ahol a sok csapadék miatt jelentősen megnőtt a fű és a cserjés, ez mellett pedig egyes területeket teljes egészében kitakarítottunk. A jelentős és mindent felölelő munkát a nap folyamán mintegy 55 ezer négyzetméteren sikerült evégezni, ideértve a város szélén lévő zöld övezeteket is, ahol ritka madárfajok élnek. Az akció nagyszerű példája a hatékony együttműködésnek a közvállalat és a polgárok között, azaz, hogy hogyan lehet segíteni egymásnak amikor közös a cél, hogy tisztább városban és tisztább falvakban éljünk – magyarázta az igazgató.

A községhez tartozó településeken Torzsa (Savino selo), Kiskér (Bačko Dobro Polje), Kucora (Kucura), Sóvé (Ravno Selo) és Ókér (Zmajevo) további öt-öt helyszínen takarítottak és rendezték a zöld övezeteket. Verbászon elsősorban a Slajsz, a Lazin park, a Brastvo Jedinstvo iskola, a régi kórház és a fudballpálya körüli részeket kaszálták és takarították ki