2024. március 28., csütörtök

Egész nap lehet majd filmeket nézni

A tervek szerint a 28. palicsi filmfesztivál július 17-én kezdődik és 23-áig tart

Ha július, akkor palicsi filmfesztivál! Persze nem így volt ez tavaly, amikor a pandémia miatt több halasztás után végül is szeptemberben sikerült megtartani és ekkor az intézkedések mellett több változásra is szükség volt. Az egyik legnagyobb a helyszínre vonatkozott. Mivel az ősz eleje eléggé változékony tud lenni, az esték pedig hűvösek, a nyári színpadon egyáltalán nem vetítettek filmeket. Emellett kevesebb vendég is érkezett, különösen a határon túlról. A helyzethez képest azonban már az is nagy szó, hogy egyáltalán meg lehetett szervezni a fesztivált, amely ráadásul még így is egészen élvezetesre sikeredett. Ilija Tatić, a palicsi filmfesztivál produceri teendőit ellátó szabadkai Szabadegyetem igazgatója jó esélyt lát arra, hogy az idei rendezvény olyasmi legyen, mint a korábbiak és Magyarországról is érkezzenek filmesek. Ilija Tatićtyal a készülő idei és az elmúlt tavalyi fesztiválról beszélgettünk.

Milyennek ítéli meg a tavalyi fesztivált?

– Úgy gondolom, hogy a helyzet ellenére is egy nagyon sikeres fesztivált valósítottunk meg, amely élőben zajlott, teljes terjedelmében, betartva minden óvintézkedést, amelyek akkor érvényben voltak. Abban az időszakban mi voltunk talán az elsők és egyetlenek Szerbiában, akiknek sikerült megszervezni egy fesztivált ily módon, közönséggel, vendégekkel, kiállításokkal, műhelymunkákkal, mindazzal, ami különlegessé teszi a rendezvényünket és amit miatt sokan szeretik. Nagyon elégedettek vagyunk, kiváltképp, ha azt is figyelembe vesszük, hogy olyan helyzetben találtuk magunkat, amelytől nem is tudtunk mit várni. Mégis sikerült egy jó és biztonságos fesztivált szerveznünk, amelyen nem volt semmilyen incidens sem, megbetegedésekről sincs tudomásunk. Nagy hangsúlyt fektettünk az egészségügyi óvintézkedésekre, úgy a vendégeket, mint a közönséget illetően is. A logisztikai és a technikai rész is jól működött, ami pedig a filmes kínálatot illeti, szerintem kihúztuk a maximálisat egy relatív gyenge évből.

Miképp fogtak hozzá az idei fesztivál szervezéséhez?

– Úgymond több forgatókönyv alapján kezdtük el szervezni, a tavalyról szerzett tapasztalatokkal felvértezve, feltételezve azt, hogy mostanra se nagyon változik a helyzet, ismét számos komplikációt kell megoldani és sok kérdés nyitott marad, szinte egészen a fesztivál kezdetéig. A múlt évben mérsékelt optimisták voltunk és tulajdonképpen most is azok vagyunk. Pont azért, mert bebizonyosodott, hogy az ilyen krízises helyzetekhez és az ebből fakadó intézkedésekhez is gyorsan tudunk alkalmazkodni.

Ilija Tatić (Fotó: Lukács Melinda)

Ilija Tatić (Fotó: Lukács Melinda)

Milyennek látja a mostani helyzetet?

– Folyamatosan javuló tendenciát mutat és nagyon remélem, hogy még jobb lesz júliusra, amikor elérkezünk a lényeghez, az előprogramokhoz és a főprogramokhoz. Örömömre szolgál, hogy az immunizáció jól halad, nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, visszatérhetünk a régi szokásainkhoz. Remélem, hogy az emberek újból kedvet kapnak a fesztiválozáshoz, a közös filmnézéshez, barátkozáshoz. Ha tavaly megtarthattuk a fesztivált, minden bizonnyal idén is sikerülni fog. Természetesen a lebonyolítására az akkor érvényben levő intézkedésekkel összhangban kerül sor. Azt nem tudjuk előre látni, hogy lesznek-e korlátozások a közönség számát és az időpontokat illetően, de mivel az enyhítések a nyitvatartási időkre is vonatkoznak, úgy gondolom, hogy ez nem jelent majd problémát. Azt szeretnénk, ha elérnénk a 2019-es fesztiválunk színvonalát, amely az egyik legsikeresebb volt. Ezzel az ambícióval indulunk, és majd meglátjuk, mi lesz belőle. Az intézkedéseken kívül nyitott kérdés az utazás is, azaz hányan bírnak majd eljönni a meghívottak közül, mivel az országok közti átjárás még mindig nem akadálymentes. Mivel azonban Európa lassan megnyílik és a turistaidény is kezdődik, remélhetőleg ezzel sem lesz túl nagy gond. Azt is reméljük, hogy ennyi bezártság után az alkotók nagyobb kedvvel kelnek majd útra, hogy eljöjjenek és bemutassák a filmjeiket.

Milyennek látja az idei filmes felhozatalt?

– Egészen jónak tűnik. Elvégre mégis sikerült megtartani a berlini, a rotterdami és egyéb fesztiválokat, még ha ún. hibrid, online formában is. Számunkra végül is az a legfontosabb, hogy jelentek meg filmek és van miből válogatni. Annak alapján, amennyi betekintésem volt a szelektorok eddigi munkájába, kitűnő program rajzolódik ki. Várhatóak elvontabb és könnyedebb alkotások is, olyan lesz a kínálat, mint amilyent meg is szokhattak a nézők, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő filmet.

Mit gondol, milyen lesz az idei fesztivál? Visszatér a régi helyszínekre?

– A tervek szerint igen. A fesztivál helyszínei Szabadkán és mindenekelőtt Palicson lesznek. Az előprogramok július első hetében kezdődnek, az Eurocinema moziban és remélhetőleg a főtéren is. A fesztivál fő részére pedig a nyári színpadon, az Abbáziában, az Eurocinemában és a Lifkában kerül sor, ha pedig szükséges, máshol is. A vetítések a kora délutáni órákban kezdődnek, de reprízek már délelőtt lesznek, úgyhogy egész nap lehet majd filmeket nézni. Reméljük, hogy a közönség nem csak a versenyprogramra lesz kíváncsi, hanem a dokumentumfilmekre, az új magyar filmekre, a fókuszban levő alkotásokra is, és így tovább. Számunkra kiemelten fontos a fesztivál edukációs része és az is, hogy az aktivitásainkat a Kreatív Európa és a MIOB európai filmhálózat keretében realizálhatjuk. Számos együttműködési ajánlatot kaptunk, talán az idei edukációs programunk lesz a legerősebb. Legalább öt-hat műhelymunkát tervezünk megtartani, amelyek egyebek közt fiatal alkotókkal, dokumentumfilm készítéssel, kritikaírással is foglalkoznak. Szeretnénk az edukációs tevékenységünket is egy szinttel feljebb emelni. A filmvetítések mellett kiállításokra, könyvbemutatókra és más fesztiválok bemutatására is sor kerül. Izgalmas lesz Palicson, az izgalmak pedig már az előprogramokkal elkezdődnek a városban. Nagyon szeretnénk, hogy a közönségünk idén jól érezze magát, és félelem nélkül térjen vissza a művelődési események élvezéséhez. Már tavaly is több pozitív visszajelzést kaptunk – és nem csak filmfesztiváloktól –, arra vonatkozóan, hogy élőben tartottuk meg a fesztivált és mégsem a félelem jegyében telt el. A helyzet bonyolult, de nemcsak nálunk, hanem az egész világban. Meg kell tanulnunk alkalmazkodni és együtt élni az ilyen veszélyekkel is, mint amilyen a pandémia.