2021. július 25., vasárnap
FELHÍVÁS

Törökbecsére várják a népzene és a néptánc szerelmeseit

Szeptember 25-én és 26-án rendezik meg az LVII. Gyöngyösbokrétát és a XLIV. Durindót

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai partnersége mellett rendezi meg az LVII. Gyöngyösbokrétát és a XLIV. Durindót.

A vajdasági magyar népzenei és néptáncegyüttesek és szólisták legnagyobb seregszemléje a tavalyi évben a járványügyi helyzet miatt elmaradt: a szervezők úgy döntöttek, hogy azt a 2021-es évre halasztják el. Az átoltottság megfelelő arányának elérése még tart, ugyanakkor abban a reményben, hogy őszre már lehetőség lesz önfeledten megtartani a fesztivált, a szervezők szeptember 25-én és 26-án nagy szeretettel várják a népzenei és néptáncegyütteseket, kórusokat, szólistákat.

A szervezők hangsúlyozzák, tudják, hogy nehéz időszakon vagyunk túl mindannyian! Sokakat, sokunkat értek veszteségek, megpróbáltatások, ugyanakkor most is bebizonyosodott, hogy miként tudunk és akarunk egymásra támaszkodni, egymásért és egymással munkálkodni: szolgálni közösséget, nemzetet, szülőföldünket, tágabban vett pátriánkat. A nemzeti összetartozás és a nemzeti újrakezdés éve jegyében is kimondhatjuk, hogy: fogadalmunk mindez. S betartottuk most is! Megújítottuk azt teljességében!

Törökbecse magyar közösségének fogadalma az is, hogy ismételten a Durindó és a Gyöngyösbokréta házigazdája lesz! S teszi ezt abban a töretlen hitben és abban az évben, amikor Bodor Anikó 80. születésnapját ünnepelnénk–ünnepeljük, és abban az évben, amikor hasonló tisztelettel adózunk Burány Béla és reánk bízott hagyatéka előtt, aki idén ünnepelné 90. születésnapját. Olyan nagyságok, olyan barátok előtt tisztelgünk, akik mindannyiunk életében barátként is jelen voltak. Németh Istvánt, a Durindó művészeti szakbizottságának tagját idézve: „ahogy ők kérdeztek, arra megnyíltak az emberek. Barátként, embertársként közeledtek az adatközlőkhöz, a juhászokhoz, mindenkihez… Csodálatos kapcsolatteremtő képességgel rendelkeztek…”

Hasonló tisztelettel emlékezik a vajdasági és a Kárpát-medencei magyarság idén a 95 éve született Tripolszky Gézára is. 2021-ben ugyanakkor Bartók Bélára is emlékezünk – születésének 140. évfordulója is erősítsen meg minket abban a tántoríthatatlanságunkban és töretlen hitünkben, amiként saját hagyományvilágunkhoz és gyökereinkhez ragaszkodunk!

Ebben olyan bástyák is erősítenek mindnyájunkat, mint a nemrég eltávozott Paksa Katalin, aki a délvidéki magyarság népzenekincse gyűjtésének és átmentésének igazi elkötelezettje volt. S ilyen bástya az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes és a 20. születésnapját ünneplő Hagyományok Háza is.

S ilyen bástya a 95 éve született Kallós Zoltán, a 120 éve született Rajeczky Benjámin és Domokos Pál és a 180 éve született Allaga Géza is. Óriási kincseket hagytak ránk – így óriási és hálás a mi, a mi közös felelősségünk! S ez a hagyaték a próbatermeken kívül él igazán!

Bongjon és zengjen, zsongjon és dobogjon ez a kincs hát szeptember 25-én és 26-án, Törökbecsén, az LVII. Gyöngyösbokrétán és a XLIV. Durindón – a hosszas várakozás utáni újbóli találkozás gyönyörű és a remények szerint feledhetetlen ünnepén!

A szervezőbizottság döntése is ebből fakad: a fesztiválra már régebben előadott, bemutatott műsorszámmal is jelentkezhetnek, vagy amennyiben új produkcióval érkeznének, ennek nem feltétele az, hogy a fesztivált megelőzően azt bemutassák közönség előtt. Hisz a leglényegesebb az örömteli újratalálkozás!

A jelentkezéssel – amelynek első határideje 2021. június 25. –, annak módjával és feltételeivel kapcsolatban bővebb tájékoztatót kaphatnak: a 062-566-234-es számon Juhász Gyulától, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársától, Brezovszki Rolandtól, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársától a 069-5541-215-es elérhetőségen, vagy látogassanak el a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapjára – itt lehetőségük van letölteni a megfelelő jelentkezési lapot, valamint online űrlap kitöltésével is benevezhetnek – áll a törökbecsei szervezőbizottság, valamint a Gyöngyösbokréta és a Durindó Fesztivál Tanácsa felhívásában.