2024. március 29., péntek

Megkezdték a Szputnyik V gyártását a Torlak Intézetben

Aleksandar Vučić szerb, Vlagyimir Putyin orosz és Alberto Fernández argentin elnökök online rendezvény keretében tervezték megkezdettnek nyilvánítani a Szputnyik V koronavírus-elleni védőoltás szerbiai gyártását. Ez a késő esti órákban valósult meg, az orosz és a szerb elnök részvételével. 

A vakcinagyártást a Torlak Virológiai Intézet igazgatónője, Vera Stojiljković tette hivatalossá, amikor egy gombnyomással elindította a gyártási folyamatot.

Putyin az esemény kapcsán elmondta, a járvány elleni harc csakis globális szintű összefogással lehet sikeres, Oroszország pedig kész az együttműködésre. Kihangsúlyozta, ebben a kérdésben félre kell tenni a politikai ellentéteket. Kiemelte, az orosz védőoltás hosszú utat járt be a szkeptikus véleményektől egészen odáig, hogy ma a leghatékonyabb védőoltásnak számít a világon.

Aleksandar Vučić szerb elnök oroszul mondott köszönetet Oroszországnak.

– Putyin elnök nagylelkűségének és az orosz tudósok erőfeszítéseinek köszönhetően tanúi lehetünk annak, amint Szerbia a pandémia legyőzésében egy nagy előrelépést tehet; orosz határokon kívül elsőként gyárthatja a Sputnjik V-t – mondta, majd hozzátette, ez a nagylelkűség teszi lehetővé, hogy a Torlak intézet az egész régió egyik legkiemelkedőbb vakcinagyártó intézete legyen. 

A korábbi elmondások szerint a gyártás első fázisában a Torlak Virológiai Intézetben az Oroszországból érkező alapanyagból állítják elő az említett védőoltást, majd ha minden a tervek szerint alakul, az év végén, vagy a következő év elején megkezdődik az önálló gyártás. Nenad Popović tárca nélküli miniszter szavai szerint a következő 4-6 hónapban nagyjából 4 millió adag Szputnyik V-t állíthatnak elő a Torlakban, az első adagok tíz napon belül érkezhetnek meg a szerbiai oltópontokra.