2024. április 24., szerda

FRISSÍTETT – A reggeli órákig hallani lehetett a robbanásokat a čačaki Sloboda gyárból – VIDEÓ

A kárt 1,5-2 millió euróra becsülik

Péntekre virradóra robbanássorozat rázta meg a čačaki Sloboda fegyver- és lőszergyár környékét. A harmadik műszakban dolgozókat sikerült kimenekíteni, és a környékbeli házakból is evakuálták a polgárokat. Pénteken délelőtt már ismét zavartalanul közlekedhettek a környéken a járművek, egyedül a gyárhoz vezető út volt lezárva.
Aleksandar Vulin belügyminiszter az SZRTV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az eddigi feltételezések szerint a robbanás a kész termékek raktárában történt, nem pedig a gyártási részlegben. Mint hozzátette, a szabályok előírják, hogy a tűzoltók, akiknek délelőttig sikerült megfékezniük a tüzet, az utolsó robbanást követően 24 órával később mehetnek be a gyárba. Ezután kezdődik meg az érdemi vizsgálat.
Nebojša Stefanović védelmi miniszter a helyszínen abbéli reményének adott hangot, hogy a hétvége folyamán sikerül teljesen eloltani a tüzet és hétfőtől a gyár ismét működhet. Szerinte a lángok a kiskaliberű töltények raktárában csaphattak fel.
Az első becslések szerint a kár 1,5-2 millió euróra tehető, mondta Aleksandar Vučić államfő, majd megerősítette, hogy 3 helikopter vesz részt az oltásban. Az elnök a munkabiztonsági intézkedések szigorúbbá tételét ígérte.
Milun Todorović, Čačak polgármestere megerősítette az N1 tv-nek, hogy sem a munkások, sem a környékbeli lakosok nem sérültek meg. A gyár közelében álló házak némelyikében kár keletkezett, egyes lakosok elmondása szerint néhány jószág is elpusztult.
– Az első robbanás fél 2 körül történt. A harmadik műszak 60 munkását azonnal evakuálták, majd egy órával később a pincehelyiségekben menedéket kereső négy munkást is sikerült kimenekíteni – nyilatkozta Todorović.
A fegyvergyárban korábban többször is robbanás történt. Egyebek mellett 2003 januárjában (hárman sérültek meg), majd 2010 januárjában, amikor egy alkalmazott sérült meg. Az 1948-ban alapított gyár az 1999-es NATO-bombázás célpontja is volt. Akkor gyártókapacitásának 85 százaléka semmisült meg.