2024. március 29., péntek

Kritikus tömeg kerékpározóknak

A megmozdulást jövő péntekre harangozták be

Az első, idei, Kritikus tömeg elnevezésű rendezvényt június 11-én, pénteken tartják meg.
Az egyre népszerűbb eseményen a résztvevők ezúttal is kerékpáros túrával ünneplik a környezetvédelmet és az egészséges életmódot. A kerékpárosok, rollerosok gördeszkások, egykerekűsök és mindazok, akik járgányaikon közlekedve nem szennyezik a környezetet, az évek során megszokott módon és időpontban, pénteken 17 órakor gyülekeznek majd a Limáni parkban. Az egybegyűltek ezután a parkból indulva áthaladnak a Népfront és az Ivo Andrić utcán, majd a Lázár cár sugárút, az Európa sugárút, a Futaki út, a Dronjak testvérek utcája, a Jovan Dučić sugárút, a Radomir Raša Radujkov és a Hadži Ruvim utca, továbbá a Péter király sugárút, a Felszabadulás sugárút, a Zsidó utca, a Mihajlo Pupin sugárút és a Modena utca érintésével a túrát a Szabadság térre érve fejezik be.

A szervezők által kiadott közlemény szerint az idei és az elmúlt években a jól ismert okok miatt nem sikerült megszervezni a közös kerékpártúrát. Ennek ellenére a kerékpárüzletek tulajdonosaival való beszélgetésekből, valamint a város különböző pontjaira kihelyezett kerékpárszámláló berendezések adatainak leolvasásából arra lehet következtetni, hogy a két keréken közlekedők száma jelentősen megnőtt. Ez alapján elmondható, hogy a városban mintegy 40 ezren kerékpároznak, három évvel ezelőtt ez a szám csupán 30 ezret tett ki.

A szervezők elérkezettnek látják az időt arra, hogy az új kerékpározóknak egy újabb élményt nyújtsanak a Kritikus tömeg elnevezésű eseménnyel, melynek során lehetőség nyílik az ismerkedésre és társalgásra is. Az érdeklődők a volonter@nsbi.org.rs e-mail-címre jelentkezhetnek.