2024. április 18., csütörtök

A narancssárga szín jegyében

Faültetéssel és székházavatóval ünnepelt a Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület

A szklerózis multiplex megbetegedéssel élők világnapja alkalmából az elmúlt hétvégén narancssárga színárban úszott a Topolya központját díszítő szökőkút. A jeles nap alkalmat adott rá, hogy a községben és a környező községekben élőket tömörítő Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület az Új Otthonban helyet kapott és felújított székházában vendégül lássa az önkormányzat, a Községi Fejlesztési Társulás, a Bethesda Szeretetszolgálat, a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület képviselőit, valamint zombori társszervezeteket.

A vendégeket Nyeső Paul, a szervezet elnöke köszöntötte, Szatmári Adrián polgármester pedig jókívánságait fejezte ki az egyesület tagságának, és kifejtette a civil szerveződés közösségépítő jelentőségét. Ez utóbbit az önkormányzat – a Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület esetében is – a községi költségvetés eszközeiből igyekszik támogatni, összesen 30 millió dinár értékben. A találkozón Borsodi Árpád projektmenedzser ismertette a Kiskunmajsával közös együttműködést, amelyet európai uniós támogatással sikerült megvalósítani Közös törekvések a turizmusért címmel. A rendezvényen újságírói kérdésre Nyeső Paul jó hírnek nevezte, hogy immár Szerbiában is hozzáférhetőek azok a legújabb fejlesztésű gyógyszerek, amelyek az egyébként gyógyíthatatlannak számító idegrendszeri megbetegedésben, a szklerózis multiplexben szenvedők számára megkönnyíthetik a mindennapokat, illetve lelassítják a lefolyás ütemét. Ez utóbbi gyógyszer immár a tagsághoz tartozó két egyén számára is hozzáférhetővé vált állami támogatással. A találkozó a folytatásban jó hangulatban, sportvetélkedőkkel és közös ebéd elfogyasztásával telt el.

A topolyai civil szerveződés tagsága egyébként a Zeleno zvonce Egyesülettel karöltve aktívan részt vállal abban, hogy minél nagyobb lendületet kapjon a községben a fásítás. Legutóbb fenyőfacsemetéket ültettek a Karkatur (Mićunovo) melletti repülőtér közelében. Ez valójában a Nyugdíjasok fasora elnevezésű kezdeményezés első lépése volt, amivel szeretnének hagyományt teremteni.