2024. március 28., csütörtök

A nagy léptékű közműfejlesztésekért

Szelektív hulladékgyűjtés és csatornaépítés a külvárosi településeken is

A szabadkai városi képviselő-testület ma tartotta meg tizedik rendes ülését, amelyen tíz napirendi ponttal kapcsolatban szavaztak, valamint mondhatták el véleményüket a képviselők.

Az ülés első napirendi pontja a Város Alapszabályának módosítása volt, pontosabban a bunyevác nyelv hivatalos bevezetése. Mint ismeretes, az előző ülésen módosult a Város Alapszabálya, ekkor került hivatalos, egyenrangú használatba a bunyevác nyelv Szabadkán a szerb, a magyar és a horvát mellett. A Bunyevác Nemzeti Tanács azóta meghatározta a települések hagyományos elnevezéseit, melynek jegyzéke megjelent a Hivatalos lapban. Most a városi képviselő-testület egy deklaratív jellegű határozatot hozott meg, mert a város alapszabálya táblázat formájában tartalmazza a városhoz tartozó települések elnevezését az összes hivatalos használatban levő nyelven. Ez a táblázat egy újabb oszloppal bővül, így a Bunyevác Nemzeti Tanács által meghatározott helységnevek is bekerülnek a város alapszabályába, mellyel lezárult a bunyevác nyelv hivatalossá tételének folyamata.

– A bunyevác nyelv hivatalos használata folyamatosan, lépésenként kerül bevezetésre. A használat azzal veszi kezdetét, hogy egyes települések tábláira rákerülnek a hagyományos bunyevác megnevezések – nyilatkozta a médiának a napirendi pont elfogadása után Veljko Vojnić, a Szerb Haladó Párt szabadkai frakcióvezetője.

A képviselők egyhangúlag elfogadták a második napirendi pontot, azaz a 2020-as évre vonatkozó egységesített zárszámadást. Ezzel kapcsolatban többek között Stevan Bakić polgármester szólalt fel, aki elmondta, hogy a rendkívüli körülményeket figyelembe véve, a város kiválóan gazdálkodott, majd köszönetet mondott a tavalyi költségvetés kidolgozásában és megvalósításában résztvevőknek. Dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy az állami számvevőszék értékelése szerint is rendeltetésszerűen, a hatályos törvényekkel összhangban történt a költségvetés felhasználása a tavalyi évben. Veljko Vojnić a médiának adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem történt pénzpazarlás, a költségvetés megtervezett volt, több mint 92 százaléka megvalósult, a szükségletekkel összhangban történt a költekezés, a legnagyobb szükség pedig a szociális és az egészségügyi szférában volt.

Az ülés harmadik napirendi pontjaként a képviselők elfogadták a hulladékgazdálkodási határozatot. Ezzel megteremtődtek a jogi feltételei annak, hogy a Regionális Hulladéktároló a hulladékgazdálkodási rendszer részévé váljon. A határozat meghozatalával Szabadka az élen jár a szerbiai önkormányzatok között a hulladékgazdálkodás, a környezetvédelem terén.

– Ez a rendelet munkamegosztást irányoz elő a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat és a Regionális Hulladéktároló között. A közvállalat a szemét összegyűjtését és szállítását végzi, a hulladéktároló pedig a hulladék feldolgozását végzi majd. A polgármester egy bizottságot hoz létre, amely elkészíti az időrendi sorrendet a rendelet életbelépéséről. A végső megoldás szerint a keletkezési helyen, azaz a polgároknál szelektíven szétválasztják a szemetet zöld, kék és sárga tárolókba. Ezt követően történik majd a szemét feldolgozása a Regionális Hulladéktároló telepén. A megvalósulás ideje a lehetőségektől függ, hisz a polgárok számára biztosítani kell a három fajta tárolót. Folyamatban van Szabadka Város részéről egy közbeszerzési eljárás, amelynek értéke több mint 2 millió euró, melyből befejeződik a kamionok és a szállító eszközök beszerzése. Hét önkormányzat közvállalatai között kerülnek szétosztásra ezek a járművek. A szelektív hulladékgyűjtés a környező településeket is érinteni fogja – mondta a sajtó képviselőinek Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai frakcióvezetője.

A vkt ülésén jóváhagyták a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat működési tervének módosítását, ami azért jelentős, mert a város pályázik a Tiszta Szerbia elnevezésű program forrásaira.

– A projektum keretében 110 kilométer hosszú csatornahálózat épülhet Szabadkán és a környező településeken. Ezzel egy nagy probléma oldódhat meg. Szabadkán 50 kilométer, Palicson 10 kilométer, Bajmokon 25 kilométer és Csantavéren 25 kilométer hosszú szennyvízcsatorna épülhet ki. Az utóbbi két településen pedig egy-egy szennyvíztisztító is kiépül – nyilatkozta Nágel János.

Dr. Pásztor Bálint ezzel kapcsolatban a médiának elmondta, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően az érintett településeken javul majd az életminőség.

– Bizonyos mértékben megvalósul a programunknak az a pontja, mely szerint ne csak a városközpont, hanem a városhoz tartozó minden település egyenletesen fejlődjön.