2024. április 25., csütörtök
GUNARAS

Átadták a felújított civil központot Gunarason

Ünnepség az országzászlótartó emlékműnél

A gunarasi helyi közösség szervezésében az elmúlt pár évben szentmisével és alkalmi műsorral emlékeztek az összetartozás napjára. Az idén a szokásos program a civil központ felújított termének ünnepélyes átadásával bővült. Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere elmondta, hogy az összetartásnak köszönhetően épült ki a civil központ.

– Június 4-e a nemzeti összetartozás napja, és úgy gondolom, hogy minden külhoni magyar számára nagyon fontos az anyaország támogatása, mert biztonságot és reményt nyújt. A topolyai önkormányzat minden évben Gunarason emlékezik meg a nemzeti összetartozás napjáról. Azért Gunarason, mert az itteni egy roppant összetartó közösség, és ennek az összetartásnak köszönhetően épült ki 2020-ban a civil központ, amelynek ma sor került a hivatalos átadójára. Ezt a központot tavaly nem tudtuk átadni a Covid-helyzet miatt, azonban bízok benne, hogy hamarosan visszatér minden a megszokott kerékvágásba, és élettel tudjuk majd megtölteni ezt a közösségi teret is. Különféle rendezvények lesznek itt, és nemcsak a gunarasiak, hanem szélesebb körben is használni tudják ezt az épületet – nyilatkozta a polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy az összetartozás napjára való emlékezés jegyében Topolyán ma 20 óra 21 perckor mécsest fognak gyújtani a Vajhegy-dombon található keresztnél.

Kovács Viktor, Szatmári Adrián és Csorba Ottó átvágják a civil központ szalagját

Kovács Viktor, Szatmári Adrián és Csorba Ottó átvágják a civil központ szalagját

Fontos méltóképpen megemlékezni őseinkről és az egykori tragikus történésekről – mondta Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke, aki azt is lényegesnek tartja, hogy ezt a tudást továbbadjuk.
– A következő generációnak át kell adni azt a tudást, azt a tapasztalatot, amit őseinktől örököltünk. Ebben nagyon nagy felelősségünk van jelen pillanatban. Épp ezért a mostani megemlékezés műsorába főként gyerekeket vontunk be, hogy ismerjék meg múltunkat, s talán a jövőben úgy tudnak előrelépni, hogy ezeket a tapasztalatokat egyszer majd ők is továbbadják az ő gyerekeiknek. Mindenképpen büszkének kell lennünk arra is, hogy ez a megemlékezés létrejöhetett Gunarason. Egy országzászlótartó emlékmű található itt, a helyi közösség épülete előtt. Ez az egyedüli épen maradt ilyen jellegű emlékmű a Délvidéken, amit a magyarok emeltek 1942-ben. Sajnos, jó darabig nem tudtuk úgy ápolni, ahogy kellett volna. Nagyon nagy eredmény, hogy a nemzeti összetartozás napján össze tudunk jönni előtte, és ezt senki sem tekinti provokációnak – fogalmazott a tanácselnök.

A gunarasi összetartozás napi műsor szentmisével kezdődött, amelyet ft. Zsolnai István plébános celebrált. Ezt művelődési műsor követte az országzászlótartó emlékmű előtt, ahol rövid köszöntőt mondott Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsának alelnöke, majd felléptek a Dózsa György Általános Iskola diákjai és a József Attila Művelődési Egyesület szakcsoportjai. Ezt követte a civil központ átadása, amelynek szalagját Szatmári Adrián, Csorba Ottó és Kovács Viktor vágta át.

Az idei műsoron a gyerekeken volt a hangsúly

Az idei műsoron a gyerekeken volt a hangsúly