2024. április 18., csütörtök
NAGYVÖLGY

Nagyvölgy emlékére

Úrnapi búcsút tartottak Vajdaság első elnéptelenedett falujában

Vajdaság első teljesen elnéptelenedett falva Nagyvölgy, amely Gunaras és Völgypart között található. Hogy a falu emléke ne vesszen el, a környező települések több évvel ezelőtt úrnapi megemlékezést és búcsút szerveztek. Ez az idén sem maradt el, elsőként ft. Zsolnai István gunarasi plébános celebrált szabadtéri misét a nagyvölgyi kereszt mellett található oltárnál, majd rövid művelődési műsorra került sor. Berze Tibor, a törökfalui helyi közösség tanácselnöke és az esemény szervezője arról számolt be a médiának, hogy egy nagy múltú településre emlékeztek.

Zsolnai István szabadtéri misét celebrál

Zsolnai István szabadtéri misét celebrál

– Ahol most az úrnapját ünnepeljük, az az egykori Csík menti tanyák központja volt. Egykoron itt vendéglők voltak, iskola, és nagyon nagy árucsere zajlott a nagyvölgyi piacokon, vásárokon. Hat-hét évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy összeszedjük az embereket, akik ezen a vidéken éltek, hogy gyerekeiknek, unokáiknak meg tudják mutatni, honnan származnak. Elsősorban az elszármazottakat hívtuk vissza, és ez sikerült – mondta el Berze, majd arról is szólt, hogy nagyon szeretnék, ha az egykori Nagyvölgyön úrnapi zarándokhely alakulna ki. Reményeik szerint a kellő infrastruktúra kialakításához segítséget fognak kapni Topolya községtől, és pályázni is fognak. Az embereknek szükségük van lelki feltöltődésre, és ha egy mód van rá, akkor Nagyvölgyön zarándokhelyet kell kialakítani – fogalmazott a tanácselnök.

– Ha kellő segítséget kapunk, akkor ez a tervünk megvalósulhat, és a múltnak becsületet, a jövőnek pedig reményt tudunk adni – mondta Berze.

Az egykori nagyvölgyiek gyűltek össze emlékezni

Az egykori nagyvölgyiek gyűltek össze emlékezni