2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Felkarikáz

A konyhai szóhasználatban szerepel újabban a felkarikáz ige, rendszerint ’karikába vág’ a jelentése: Felkarikáztam a hagymát az ebédhez. – A hagymát vékonyan felkarikázzuk.  – A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük. – A póréhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. – A megtisztított hagymát felkarikázzuk. – Felkarikázzák a vöröshagymát, megsózzák és megöntözik az almaecettel, az olajjal. – A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk.– A hagymát négybe vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, a zellerszárat vékony szeletekre vágjuk. – A hagymát is felkarikázzuk, a zöldjével együtt, s szépen körbe rakjuk a tojáson. – A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, gerezdekre szeljük. – A citromot felkarikázzuk. A hal belsejét borsozzuk, majd megtömjük kakukkfűvel és citrom-karikákat fektetünk bele. – A narancsokat felkarikázzuk.

A felkarikáz ige ’korong alakú szeletekre vág, felszeletel’ értelemben is előfordul: A tisztított répát, retket felkarikázzuk, citromlével megöntözzük. – A sárgarépát felkarikázzuk, mindegyik tányérba kerül egy karika… – A hámozott burgonyát, a paprikát és a hagymákat felkarikázzuk. – Az édesburgonyát megpucoljuk és felkarikázzuk, a paradicsomot feldaraboljuk. – A céklát is felkarikázzuk. – A virsliket felkarikázzuk, serpenyőben átsütjük, a szeletelt zöldségekkel és a sült tojással kínáljuk. – A rizst sós vízben megfőzzük, a répákat megtisztítjuk, és felkarikázzuk, gőzben megpároljuk, és serpenyőbe tesszük… – Amíg fő-fövöget a krumpli, lehéjazom és felkarikázom a kolbászt és a hagymát, lehetőleg minél vékonyabbra.

Régente az ételreceptekben egyes szám második személyű igék szerepeltek (pl. Végy két leves czitromot, vágd fel…), manapság viszont tárgyrag nélküli főnévhez kapcsolódó egyes szám harmadik személyű ige a divatos: Jó érett banán felkarikáz, dobozba tesz és mehet be a fagyóba. – Csak megpucol, felkarikáz, és némi előkészítés után a sütőbe tol. – Póré felkarikáz és a kanál kókuszolajon eldinsztel. – Vöröshagyma felkarikáz, gomba, füstölt oldalas (szalonna) kockáz. – Krumpli megfőz, felkarikáz, egy rétegben tűzálló edénybe helyez. – Banán felkarikáz, majd megken vele. – Citrom megpucol, felkarikáz, magot távolít.

A harmadik személyű igéhez olykor jelölt tárgy kapcsolódik: Krumplit, tojást megpucol, felkarikáz. – A hagymát felkarikáz, a paradicsomokat és a retkeket 4-be, 6-ba szel. – Szikkadt kiflit felkarikáz, leönti tojássárgájával kevert meleg, cukrozott tejjel, megszórja mákkal, a tetejére felvert tojásfehérje kerül. – A kolbászt felkarikáz, a sajtot reszel, a hagymát szeletel.