2024. április 19., péntek

Dánia elfogadta a migránsok áttelepítéséről szóló törvényt

A dán parlament nagy többséggel elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi az északi ország számára, hogy a menedékjogot igénylőket Európán kívüli államokba költöztesse ki, tették mindezt annak ellenére, hogy az ENSZ és különféle emberjogi szervezetek is ellenezték a tervet – írja a Vajdasági RTV.

A törvény lehetővé teszi Dánia számára, hogy az ország területére érkező migránsokat más partnerállamok táboraiba helyezze át, különösen Európán kívül. Ezekben a táborokban vizsgálnák meg a menekültek kérvényeit, és lehetőleg védelmet is kapnának abban az országban, jelenti a Reuters hírügynökség.

– Amennyiben menedékkérelmet kérvényeznek Dániában, akkor tudják meg, hogy vissza lesznek küldve egy Európán kívüli országba, és ezért reméljük az emberek nem fognak ilyen kérvények iránt folyamodni Dániában – mondta Rasmus Stoklund, aki korábban a hatalmon lévő párt egyik bevándorlópárti szószólója volt.

A gazdag skandináv országnak, amely a szigorú bevándorlási politikájáról vált híressé az elmúlt évtizedekben, most kiemelt célja, hogy egyetlen bevándorló se lépjen be az országba, és csak az ENSZ-kvóta által meghatározott számú menekült befogadására hajlandó.

Dánia eddig még egy partnerországgal sem kötött egyességet, de Stoklund elmondása szerint a tárgyalások már folyamatban vannak. A kritikusok már azon aggódnak, hogy a terv megingatja az országban tartózkodó migránsok jólétét és biztonságát, valamint veszélybe sodorhatja az emberi jogaikat. Emellett arra is lehetőséget adhat, hogy Dánia visszahátráljon az EU-ban foglalt kötelezettségeiből.