2024. április 25., csütörtök
GAZDASÁG A COVID UTÁN

Javuló tendencia, néhány szépséghibával

Növekedést mutatnak a vajdasági ipari, kereskedelmi adatok, ám magasabb a munkanélküliség és az infláció is

Az egészség és az egzisztencia megőrzése miatt aggódott mindenki az elmúlt bő egy évben, de szerencsére elmondható, hogy a gazdaságnak ma ugyanolyan jó a kondíciója, mint a társadalmunkat alkotó egyéneké, a számadatok jók, bizalomra adnak okot – jelentette ki csütörtökön Újvidéken, a Vajdasági Gazdasági Kamarában tartott Egy évvel később – Vajdasági gazdasági kilátások című konferencián Pásztor István, a tartományi parlament elnöke. Úgy ítélte meg, hogy Szerbia, s azon belül Vajdaság is, kiválóan kezelte a járványhelyzetet, ez megmutatkozott a döntéshozás gyorsaságán, az egészségügy felkészültségén, az intézkedések hatékonyságán is. Pásztor elmondta, meggyőződése, hogy indokolt volt azoknak a megszorító intézkedéseknek a bevezetése is, amelyek mindannyiunkat megviseltek, de melyek nélkül nem lett volna olyan sikeres a vírus ellen folytatott küzdelem.

Ami a gazdaságot illeti, az elmúlt évben meghatározó volt a szerb kormány támogatási rendszere, melynek köszönhetően 2020-ban hat-, az idén kétmilliárd eurót költött a vállalatok megsegítésére, üzletelésük fenntartásának támogatására. Ezek az intézkedések elengedhetetlenek voltak annak érdekében, hogy ma olyan eredményekről lehessen beszámolni, amilyenekre a pandémia kitörését követő első hónapokban sokan nem számítottak, nem is reméltek. Pásztor aláhúzta, 2021 első negyedévében 1,7 százalékos gazdasági növekedést könyvelhettünk el.

A vajdasági ipari termelés különösen jelentős fejlődést mutatott ebben az időszakban, hiszen 8,3 százalékos javulást tudott felmutatni az első három hónapban. Ez azért különösen jelentős – mutatott rá Pásztor, mert azokhoz a tavalyi hónapokhoz képest van az idén kiemelkedő javulás, amikor a koronavírus még nem is befolyásolta a gazdasági eredményeket, vagyis a jó adatokhoz képest is sikerül még jobbakat hozni 2021-ben. A parlament elnöke rámutatott arra is, hogy a vajdasági külkereskedelem értéke is növekedett, a kivitel 28,3 százalékkal bővült a jelzett hónapokban, a behozatal pedig 9,3 százalékkal növekedett. A kiskereskedelem jól teljesít az idén, a negyedéves jelzett javulás 13,1 százalékos – számolt be a házelnök.

 LÁBADOZÓ TURIZMUS

Kétségtelen, hogy az idegenforgalmi szektort viselte meg a legnagyobb mértékben a koronavírus-járvány a különféle utazási szigorítások bevezetése miatt. Pásztor elmondta, a gazdaságnak ebben az ágazatában is sikerült javítania az idén, 13 százalékkal növekedett a Vajdaságba látogatók, 19 százalékkal az éjszakázók száma, ami bizalomgerjesztő adatnak minősül ebben az ágazatban. A bérek is növekedtek: a tavaly márciusi átlagos bruttó fizetéshez képest az idei kilenc százalékkal lett magasabb, s 62.029 dinárt tett ki.

A vajdasági helyzetet a mezőgazdaság tette elviselhetőbbé, állapították meg a felszólalók (Fotó: Ótos András)

A vajdasági helyzetet a mezőgazdaság tette elviselhetőbbé, állapították meg a felszólalók (Fotó: Ótos András)

GOND, DE SZÁMÍTOTTAK RÁ

Kedvezőtlenebb számadatokat is ismertetett Pásztor a helyszínen: 2020 áprilisához viszonyítva most áprilisban tíz százalékkal magasabb lett a munkanélküliség a tartományban. Az infláció értéke 2,8 százalékos. Lapunk kérdésére, hogy ez mennyiben számít komoly kihívásnak az ismert gazdasági adatok fényében, Pásztor véleményének adott hangot, olyan lendületet vett most szinte kivétel nélkül minden ágazat, amely lehetővé teszi számunkra az optimista hozzáállást, mégpedig azt, hogy a munkanélküliség csökkentése és a pénzromlás tekintetében is hamar javulnak majd a kimutatásokban szereplő adatok. Mint mondta, nem ért senkit sem váratlanul az, hogy nőtt mintegy 11 ezerrel a munkanélküliek száma, a járványhelyzettől mindenképpen el lehetett várni azt, hogy ez megtörténjen, s szerencsés körülménynek lehet mondani, hogy nem magasabb a szám a jelenleginél. Ellenőrzés alatt tartják a vajdasági gazdasági körülményeket, s minden a várakozások szerint alakul, értékelte.

MEZŐGAZDASÁG MINT MENTŐÖV

A gazdasági kamarában megtartott „hibrid” értekezleten, melyen egyesek élőben, mások online kapcsolás útján szólaltak fel, a környező, de a távolabbi országok nagykövetei is részt vettek. Elmondták, milyenek a saját tapasztalatik a járvány leküzdése és a gazdasági élet felpezsdítése terén. Bulgária, Horvátország, Marokkó, Algéria és Egyiptom megfelelő példáit is meghallgathatták a kamara tagjai, ami Boško Vučurević elnök szerint meglehetősen nagy értékkel bír, tapasztalatszerzést jelent. A regionális együttműködés ma fontosabb, mint bármikor korábban – értékelte, ezért a kamarák közötti együttműködés szorosabbra fűzésére kell helyezni a hangsúlyt. A vajdasági példákról szólva Vučurević elmondta, a krízis könnyebbé tételében nagy szerepet játszott a mezőgazdaság, mely rekordokat tudott megdönteni tavaly, bámulatos kiviteli adatokat produkált. A vajdasági export az első négy hónapban az idén húsz százalékos bővülést mutatott, ennek 23 százalékát a mezőgazdasági termékek teszik ki, azoknak a nyolcvan százalékát pedig a kukorica, mely rég nem tudott ilyen kiváló eredményt felmutatni, jegyezte meg. A búzára sem lehet azonban senkinek sem panasza, hiszen a 2020-ban látott számadatoknak a két és félszeresét hozta az említett idei időintervallumban. A Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke jó esélyét látja egy idei markánsabb gazdasági fellendülésnek, melynek elérésében maga is fontosnak nevezte a kormány nyolcmilliárd eurót kitevő támogatását.

FONTOS MAGYAR TÁMOGATÁS

A kamarában lezajlott tanácskozás társszervezője a Color Media Communications kiadóvállalat volt. Robert Čoban igazgató úgy fogalmazott, saját tapasztalatai is azt mutatják, hogy jelenleg a tartomány területén mindenütt épül valami, számos helyen dolgoznak infrastrukturális és egyéb projektumok megvalósításán. Kiemelten fontosnak nevezte a magyarországi támogatásokkal megvalósuló kulturálisérték-megőrző projektumokat, mint amilyen a korábbiakban a szabadkai Zsinagóga épületének vagy a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiumának a restaurálása volt.