2024. április 23., kedd

Negyven millió dinár a szerb hagyományok védelmére Vajdaságban

A tartományi titkárság támogatja a tradicionális kulturális értékeket

Igor Mirović tartományi kormányfő csütörtökön délelőtt Újvidéken 136 szerződést osztott ki több mint 40 millió dináros összértékben olyan projektumokra, amelyek célja a szerb kulturális értékek megőrzése Vajdaság területén.

Ezek a projektek a hagyományos népművészet ápolásával, bemutatásával és népszerűsítésével, azok kutatásával, az ingó és ingatlan kulturális örökség védelmével és megőrzésével, valamint annak digitális bemutatásával foglalkoznak.

Az ünnepélyes átadást hagyományos szerb táncos-zenés előadás előzte meg (Fotó: Győri Norbert)

Az ünnepélyes átadást hagyományos szerb táncos-zenés előadás előzte meg (Fotó: Győri Norbert)

– Ezen a vidéken nem volt mindig könnyű szerbként élni. Emiatt is mindenkinek köszönettel tartozunk aki ápolja és ezzel együtt őrzi a szerb nép ősi kultúráját. A szerződések aláírásával mindannak a kulturális örökségnek a továbbélését biztosítjuk a jövő nemzedékei számára, amelyet a szerb nép hozott létre ezen a vidéken – mondta Mirović. A tartományi kormányfő kijelentette, az átadásra kerülő szerződések kiemelt fontosságúak a kisebb közösségek számára, amelyek kissé elzárva élnek a nagyobb településektől.

A szerződéseket Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár osztotta ki, többek között Szabadka, Topolya, Verbász, Csúrog települések számára. A hagyományőrző szervezetek többek között olyan dolgokra kapták a támogatást mint Janko Čmelik ópázovai házának helyreállítása, a Fruška gora-i kolostori könyvtár katalogizálása, a XIV. században Dél-Szerémségben épített Kölpény vára kulturális értékként való levédése.