2024. április 18., csütörtök

Cél a gazdasági élet fellendítése

Több projektben is részt vállalt Zenta Község Önkormányzata

– Azt tartom feladatomnak, hogy a zentai gazdasági társaságok elképzeléseit segítsük, illetve az önkormányzat hatáskörébe tartozó dolgoknál maximális támogatást nyújtsunk a megvalósításban – jelentette ki Sztantity Szebasztián, Zenta község tanácsának gazdasággal és idegenforgalommal megbízott tagja.
Rámutatott, hogy az elképzelések véghezvitelénél leginkább anyagi eredetű problémák jelentkeznek. Számos konverziós eljárás zajlik a megfelelő szerveknél, amelyek a régi, állami tulajdonban lévő épületeket kellene, hogy átformálják magántulajdonba.

– Ez egy földhivatali eljárás, amely előfeltétele a további befektetéseknek. Ez nem új területek megvásárlásáról szól, hanem a már meglévő épületekhez tartozó udvarrészek viszonyának a rendezéséről – magyarázta a tanácstag.
Sztantity hozzátette, hogy további gondokat jelentenek a restitúciós eljárások is, hiszen ezeknek nagy része még nem zárult le, ez pedig megakadályozza az új befektetők érkezését a városba.
– Két ipari zónánk van: a déli (egykori cukorgyár és környéke – szerzői megj.), valamint az északnyugati (a malom és környéke – szerzői megj.), és mindkettőn vannak még szabad parcellák, amelyeket most mezőgazdasági termelésre használnak. Az önkormányzat rendelkezik saját területekkel a déli zónában, és oda szeretnénk befektetőket hozni. Ezek urbanisztikailag ellátottak, tehát van víz, áram, lehetőség szerint gáz, optikai kábel, szennyvízelvezetés. A déli ipari zónában megy a város körüli út, amely egészen a kikötőig vezet, és erről az útról a cukorgyár hátsó bejárata is elérhető. Ennek mentén is akadnak olyan területek, amelyek alkalmasak ipari tevékenységekre – mondta a tanácstag.

Ott helyezkedik el a Silos-tech vállalat is, amely immáron sokadik alkalommal pályázott sikeresen a Prosperitati Alapítványnál. Ezúttal egy új festőüzemet szeretne kiépíteni a vállalat melletti telken. Ehhez azonban szennyvízelvezető rendszerre volt szükségük. Sztantity elmondta, hogy ehhez nyújtott segítséget Zenta önkormányzata, amely sikeresen pályázott a Gazdasági Minisztériumnál, így a szennyvízelvezetés kiépítésének felét ebből a támogatásból fedezik. A tanácstag hozzátette, hogy ennél a projektumnál hamarosan zárul a közbeszerzési pályázat és indul a rendszer kiépítése.
– Ez jó példája annak, hogy a község és a magánvállalatok közösen igyekeznek új munkahelyeket teremteni, lehetőséget nyújtva ezáltal a fiataloknak az itthon maradáshoz – mondta Sztantity.

Az önkormányzat a Royal hotel előtti járda felújítását vállalta

Az önkormányzat a Royal hotel előtti járda felújítását vállalta

Hozzátette, hogy egyéb projektekbe is besegítenek, ahol bár nem ilyen nagy mértékű az önkormányzat része, némi segítséggel mégis hozzá tudtak járulni. Egyike ezeknek a Royal Szálloda teljes körű felújítása is, amelyet szintén a Prosperitati sikeres pályázatának segítségével valósíthatnak meg. Ennél a projektumnál az önkormányzat a hotel előtti járda felújítását vállalta.
A közösségi média (és persze az arra járók) figyelmét is felkeltette a Gróf Batthyány Lajos és a Dózsa György utca kereszteződésében lévő piros, emeletes, londoni autóbusz. Az elsődleges információk szerint egy gyorsétkezde lesz, amely a Prosperitati startup pályázatának köszönhetően valósulhat meg. Sztantity elmondta, hogy ennél a projektumnál a gázbekötést segítette az önkormányzat, hiszen, ahogyan fogalmazott, elég nehéz volt engedélyeztetni arra a részre.
– A Prosperitati Alapítvánnyal karöltve és az én munkám által, ami természetesen egy kisebb hányada ezeknek a fejlesztéseknek, illetve magánszemélyekkel, magánvállalkozókkal partnerségben, remélem, hogy ebben a négyéves mandátumban a zentai gazdaságot előre tudjuk mozdítani – zárta nyilatkozatát a tanácstag.