2024. április 20., szombat

Újrahasznosítani, újrahasznosítani…

Kiállítás a Művelődési Házban

A világon a fogyasztói társadalom korában egyre több a szemét, ami nemcsak esztétikai, hanem komoly környezetvédelmi probléma is. Erre igyekszik felhívni a figyelmet a topolyai Művelődési Ház legújabb kiállítása Továbbgondolva újra hasznos címmel. A környezetvédelmi világnap alkalmával szervezett kiállítás központjában az ablakkeretek voltak, de más anyagokat is felhasználtak az alkotók, a hangsúly az újraalkotáson volt. Crnkovity Edit, a Művelődési Ház munkatársa elmondta, hogy a nevezők közt egyaránt vannak iskolások, művelődési egyesületek és egyéni alkotók is.

– 27 alkotást láthatnak, akik ellátogatnak a kiállítótermünkbe. Az ablakkereteket sokféleképpen felhasználták a nevezők. Mindenképpen az volt a célunk, hogy az emberek elgondolkodjanak azon, hogyan lehet összehozni a természetet és a saját igényeink kielégítését. A célunk nem az volt, hogy szemetet gyűjtsünk, hanem az, hogy az otthon megtalálható dolgokat próbáljuk meg újra felhasználni, újrahasznosítani. Kreatívak voltak az emberek, akadtak, akik egyénileg szerettek volna dolgozni, mások csoportban, de mindenképpen érdekes alkotások születtek.

A Művelődési Ház munkatársa elmondta, hogy az alkotásokat tovább lehet hasznosítani, akár színpadi díszként. Nagyon érdekes, hogy mennyi mindenre gondoltak az emberek hasonló anyagok felhasználásával: van például, aki bábszínházparavánt készített, van, aki a családfáját alkotta meg.
A nem mindennapi tárlat hétköznapokon 10 és 18 óra között látogatható. A kiállítás szombaton zárul, amikor díjazzák az alkotásokat. A munkákat Náray Éva, a topolyai könyvtár igazgatója és képzőművészeti kritikus bírálja majd el.