2024. április 25., csütörtök

Hulladékgazdálkodásról, csatornahálózatról

Holnap ülésezik a szabadkai városi képviselő-testület

A szabadkai városi képviselő-testület holnap tartja meg tizedik rendes ülését, aminek keretében 10 napirendi ponttal kapcsolatban döntenek a képviselők. A napirenden szereplő legfontosabb témákról dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke számolt be tegnap a szokásos, ülést megelőző sajtótájékoztató keretében.

Az ülésen többek között rendeletet hoznak a települési hulladékkezelésről.

– Reményeim szerint elfogadjuk a hulladékgazdálkodási határozatot, ami azért jelentős, mert megteremtjük a jogi feltételeit annak, hogy a Regionális Hulladéktároló a rendszer részévé váljon. Mint tudjuk, a szabadkai Regionális Hulladéktároló az egyik első és a legmodernebb ilyen típusú létesítmény az országban, viszont az előző határozatot akkor hozta meg a városi képviselő-testület, amikor a létesítmény kiépítése még nem fejeződött be. Emiatt módosítani kell a határozatot. Az új rendszer fokozatosan, és a polgárok bevonásával fogja felváltani a régit, ugyanis az összes helyi közösséget be kell majd kapcsolni a rendszerbe. Ez új szemétszállító járművek és egyéb eszközök beszerzését is magába foglalja. Amikor a helyi közösségek bekapcsolása megtörtént, akkor fog a város teljesen áttérni az új határozat alkalmazására. Mindaddig a régi határozat bizonyos elemei maradnak hatályban. Semmi nem fog egyik napról a másikra történni – részletezte a vkt elnöke. Mint hozzátette, a határozat meghozatalával élen jár Szabadka a szerbiai önkormányzatok között a hulladékgazdálkodás, a környezetvédelem témakörében.

A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat működési terve módosításának jóváhagyásáról is döntenek ma a képviselők. Dr. Pásztor Bálint ezzel a napirendi ponttal kapcsolatban elmondta, azért jelentős a közvállalat programjának módosulása, mert a város pályázik a Tiszta Szerbia elnevezésű programra.

– Ezt a programot egy kínai bank és a Szerb Köztársaság bonyolítja le. Szabadka Városa a második fordulóban fog részt venni, és amennyiben sikerrel pályázik, akkor olyan befektetésekre kerülhet sor a csatornahálózat és a vízvezetékek kapcsán, amelyre nem volt példa az elmúlt fél évszázadban. 110 kilométernyi csatornahálózat épülhet ki ezáltal, pontosabban 50 kilométer Szabadkán, 10 kilométer Palicson, 25 kilométer Bajmokon és 25 kilométer Csantavéren. Az utóbbi két településen pedig egy-egy szennyvíztisztító is kiépülésre kerül majd. A közvállalat programjának módosítására tehát azért van szükség, mert a projektdokumentáció elkészítésének folyamata költségekkel jár, pontosabban 8,9 millió dinár, amely összegnek a felét a város, a másik felét pedig a vízművek közvállalata vállalja magára – mondta dr. Pásztor Bálint.

A városi képviselő-testület negyedik alkalommal foglalkozik a Város Alapszabályának módosulásával, a bunyevác nyelv hivatalos bevezetésével.

– Az előző ülésen módosult a Város Alapszabálya, ekkor került hivatalos, egyenrangú használatba a bunyevác nyelv Szabadkán a szerb, a magyar és a horvát mellett. Ezt követően a Bunyevác Nemzeti Tanácsnak kellett meghatároznia a települések hagyományos elnevezéseit, ugyanis az rendelkezik kizárólagos hatáskörrel a települések megnevezésének ügyében. A települések jegyzéke május 19-én megjelent a Hivatalos lapban. A városi képviselő-testületnek egy deklaratív jellegű határozatot kell meghoznia, hiszen a város alapszabályának van egy olyan része, amely táblázat formájában tartalmazza a városhoz tartozó települések elnevezését az összes hivatalos használatban levő nyelven, ez a táblázat egy újabb oszloppal fog bővülni, így a Bunyevác Nemzeti Tanács által meghatározott helységnevek is bekerülnek a város alapszabályába – magyarázta dr. Pásztor Bálint.

Az ülésen a tavalyi évi egységesített zárszámadásról is szó esik, és egyéb személyi jellegű kérdésről is döntenek.

A városi képviselő-testület ülése csütörtökön 9 órakor veszi kezdetét, és élőben követhető a város hivatalos weboldalán.