2024. április 19., péntek

A család éve jegyében

Befejeződött Nagybecskereken a Nemzetközi Püspöki Konferencia plenáris ülése

Német László SVD, nagybecskereki püspök elnökletével Nagybecskereken május 31-e és június 1-je között megtartották a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia XXXVIII. plenáris ülését. Az ülésen jelen volt msgr. Luciano Suriani, Szerbia apostoli nunciusa és msgr. Luigi Pezzuto, Montenegró apostoli nunciusa, valamint ft. Mirko Štefković, a konferencia főtitkára. A testület elnöke a következő öt évben is Német László lesz, az alelnök Rrok Gjonllechaj bári érsek lett, a titkári teendőket pedig msgr. Pastyik Róbert végzi.

Német László és Mirko Štefković számolt be az ülésről (Fotó: Kecskés István)

Német László és Mirko Štefković számolt be az ülésről (Fotó: Kecskés István)

A püspökök megosztották tapasztalataikat az egyházi élet kihívásairól a pandémia idején. A katolikus egyház mindent megtett annak érdekében, hogy megóvja a templomba járók egészségét. Minden templomban kötelező továbbra is a maszk viselése és a távolságtartás, a bejáratoknál pedig a kézfertőtlenítés. A főpásztorok türelemre és kitartásra buzdítanak, hogy közös erőfeszítéssel, az állami szervek által előírt rendelkezések tiszteletben tartásával legyőzzük mindazokat a kihívásokat, amelyek elé állította a járvány a társadalmunkat.

A püspökök megvitatták a család évének püspökségi szintű ünneplését. Ennek keretében kifogásokat fogalmaztak meg a nemi egyenlőségről nemrég elfogadott szerbiai törvénnyel kapcsolatban. Szó volt az iskolai hitoktatással kapcsolatos problémákról, ezenkívül szorgalmazták az egyházi vagyon visszaszármaztatásának felgyorsítását. A szerbiai püspökök pedig a romos vajdasági templomok helyzetével is foglalkoztak.

– Megegyeztünk abban, hogy decemberben szervezünk egy nemzetközi konferenciát, amelyen ezt a témát dolgozzuk fel. Ugyanis Bácska, Szerémség és Bánát területén is vannak olyan romos templomok, amelyeket nem tudunk fenntartani, nincsenek közösségek. Szeretnénk, ha ez a téma  pozitív módon lenne bemutatva, és hogy felkeltse a közvélemény figyelmét. Ez egy reális kihívás, amelyet nem tudunk magunk megoldani – nyilatkozta a témával kapcsolatban Német László püspök.