2024. április 24., szerda

Megújul Kishegyes központja

Kiírták a színházterem, a szövetkezeti otthon és a központi tér rendezésére vonatkozó közbeszerzést – Több mint 100 milliós beruházás valósul meg, anyaországi támogatással

Hatalmas beruházás megvalósulása előtt áll Kishegyes. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be lapunknak, hogy a színházterem és a szövetkezeti otthon épületegyüttesének rendezése mellett a falu korszerű központi teret is kap.
– Május 28-án a kishegyesi helyi közösség a hivatalos közbeszerzési portálon megjelentette a színház, a szövetkezeti otthon és a színház előtti tér rendezésére vonatkozó közbeszerzést. A beruházás becsült értéke 117,5 millió dinár, erre vonatkozóan várják az ajánlatokat június 24-éig. Ennek a beruházásnak a tér az egyik fontos eleme, aminek kapcsán tudni kell, hogy a munkálatok végeztével közel 1000 négyzetméteres központi teret kap Kishegyes.

– A tér része lesz egy nyári színpad, valamint a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézettel egyeztetve a második világháború és a 90-es évek délszláv háborúinak emléktáblája át fog kerülni a meglévő táblák mellé, a színház épületének falára. Emellett megvilágítást is kap – mondta Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere. – A projektum része még kandeláberek kihelyezése a térre, valamint ivókút létesítése és ülőalkalmatosságok kihelyezése. A téren lesz zöldövezet is, valamint a szintkülönbségek közt biztosítják az akadálymentes megközelítést. Az elsődleges ötlettervben szökőkút is szerepelt, de a tervben és a közbeszerzési anyagban már nem szerepel. Ez azt jelenti, hogy nem épül szökőkút, mivel annak a fenntartása igen költséges lenne, az esetleges meghibásodások elhárítása pedig meghaladná a helyi közösség anyagi lehetőségeit – számolt be az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy a színház és a szövetkezeti otthon is komoly felújításon fog átesni.

– A színház belülről teljesen át lesz meszelve, valamint a fellépők és a vendégek toalettjét is fel fogják újítani. A színház elöregedett tetőszerkezetét újra cserélik, ami ugyancsak érvényes a szövetkezeti otthonra is. Ez azt jelenti, hogy közel 2000 négyzetméter új cserép és párazáró fólia kerül a tetőre. Erre nagy szükség van, mivel a tető több helyen is beázik, főként a színház épületén. A teljes épületegyüttesen ki lesznek cserélve a nyílászárók, új festést és kivilágítást kap. A szövetkezeti otthon földszinti része padlófűtést kap, az azon belül kialakított könyvtár pedig egy kisebb félemeletet. A Dévics Imre Kerámiatelep megfelelő infrastruktúrát kap a működéshez, a művelődési egyesület pedig egy új, korszerű próbatermet – mondta el Sándor, majd hozzáfűzte, hogy a civil szervezetek megfogalmazták igényeiket, s közülük többnek is raktárhelyiséggel ellátott irodát bocsátanak a rendelkezésére. Az alpolgármester azt is megjegyezte, hogy a színházteremben áthúzzák a székeket a nézőtéren, mert erre még egyszer sem került sor.

Hamarosan megkezdődhet a szövetkezeti otthon felújítása

Hamarosan megkezdődhet a szövetkezeti otthon felújítása

A színház és a szövetkezeti otthon sorsa sokáig nem a kishegyesiek kezében volt – mondta el lapunknak Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség községi elnöke és a kishegyesi helyi közösség korábbi tanácselnöke.
– 2009-ben még a színháztermet használhatta művelődési egyesület, de nem volt a közösség tulajdonában, holott az emberek önkéntes munkával és adományokkal, valamint közjavakat felhasználva építették fel. A szerencsétlen privatizáció nyomán magánkézbe került, így a fenntartása és felújítása is problémákba ütközött. Ekkor felújítottuk azt a pert, amely már folyamatban volt, és a színház építésében részt vett idős polgárok tanúskodásának köszönhetően, valamint korabeli dokumentumokra hivatkozva 2011-ben első fokon, 2012-ben pedig jogerősen a közösség tulajdonába került vissza az épületegyüttes. Az önkormányzat lett a tulajdonos, a helyi közösség pedig a használó. Ezt követően nekifogtunk az épület felújításának, megújult a fűtési rendszer, a hangosítás és a világítás. Ez jó irány volt, de úgy gondoltuk, hogy az épületegyüttest valóban a közösség szolgálatába kell állítani, és ezt a nagy teret ki kell használni. Ez hatalmas beruházás, kéréseink azonban meghallgatásra találtak, Pásztor István elnök úr és Hajnal Jenő elnök úr közvetítésével elnyertük Magyarország kormányának támogatását – számolt be Juhász, majd arról is szólt, hogy mivel a forrás rendelkezésre áll, ki tudták írni a közbeszerzést. A beruházásnak köszönhetően a szövetkezeti otthonban modern könyvtárat fognak kialakítani, valamint helyet kap egy hangversenyterem és a civil szervezetek irodái. Az épületegyüttesnek köszönhetően kialakulhat egy igazi művelődési központ, és a könyvtár helyének eddig rendezetlen gondja is megoldódik – fogalmazott az elnök.

– A terveket elnézve kijelenthetem, hogy Kishegyes végre valódi központot kap. A falunak jelenleg van több fontos tere, utcarésze, parkja, de kimondott központja nincs. Ez most meg fog oldódni, és egy igazán impozáns beruházás valósulhat meg, Magyarország kormányának támogatásával – fogalmazott Juhász, majd végezetül ismét köszönetet mondott azoknak az idős polgároknak, akik tanúvallomásukkal hozzájárultak, hogy a közösség visszakapja az épületegyüttes. A mostani beruházás egy hatalmas közösségi siker megkoronázása – mondta az elnök.