2024. április 18., csütörtök
MOHOL

Székház és Moholy-Nagy László-emlékhely egyben

Moholon anyaországi támogatásból hamarosan megkezdődik a Csobolyó ME tavaszon vásárolt székházának felújítása

A Csobolyó Művelődési Egyesület április 20-án ingatlantulajdonos lett Moholon, miután megvásárolták a Novak Radonić utca 49. alatt található régi házat, amely korábban a Rodić vegyeskereskedés épülete volt. Patyi Lajos egyesületi elnök elmondta, hogy felújítás után ez a falu központjában található épület lesz a Csobolyó új székháza. Kiemelte, hogy a székház megvásárlása és felújítása a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának jóvoltából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozásával valósul meg.

– A Csobolyó Művelődési Egyesületnek és Moholnak szüksége van egy ilyen nagy méretű kultúrházra a magyarság kultúrájának és a közösségi élet megtartása miatt, valamint azért is, mert az egyesületnek már jó pár éve nem volt székhelye. A korábbi épület sem volt kifogástalan állapotban, renoválni kellett volna, de a vagyon-visszaszármaztatás miatt visszaadták az eredeti tulajdonosának, ezért székház nélkül maradtunk. A moholi kultúrotthon, amit a régi moholi kultúrkör helyett építettek, nem igazán megfelelő, sajnos, szánalmas állapotban van, azt is renoválni kellene. Nem olyan jók ott a feltételek a magyar kulturális életre, mint amilyen itt lesz – magyarázta Patyi Lajos.

– Az épület alapterülete 257 négyzetméter, a telek 1300 négyzetméter. Az épület a telekkel együtt 2,5 millió dinárba került, már a nevünkre került a kataszterben. Az épület felújítását az MNT finanszírozza, amihez készülnek a tervek. Az építésznek el kell készítenie a belső statikai tervet, mert módosítani fogjuk a falak helyét. Az épületben lesz egy nagyobb terem, új ajtókat és ablakokat szerelnek be, valamint elvégzik az egyéb felújítási munkálatokat. Sőt, a tervek tartalmazni fogják a padlás beépítését, ami hatalmas teret jelent. Az biztos, hogy ez utóbbi terv nem valósul meg az idén, de talán az elkövetkező években sikerülhet, meglátjuk. Miután elkészülnek a tervek, és megegyezünk a kivitelezővel, június végén már megindulhatnak a felújítási munkálatok. Karácsonyra nagyon szeretnénk beköltözni az új székházba. Az udvaron az épület elé tervezünk egy nagy teraszt, legalább 6×10 méterest, de ez az anyagiaktól függ. A létesítmény egyszerre lenne terasz és szabadtéri színpad is, illetve más tevékenységre is lehetne használni. Megmarad a kert egy része, a gyümölcsfákat nem fogjuk bántani, és lehet, hogy csinálunk szaletliket és játszóteret a gyerekeknek. Mindez attól függ, hogy milyen segítséget kapunk. Nagyon elégedett vagyok a Csobolyó tagságával, mert bármilyen rendezvényünk volt, a szülők mindig jöttek és segítettek. Előtte és utána is, mert mindig az elpakolás a rázósabb rész. Most is itt voltak a munkaakción, amikor leszedtük a régi lambériát a falakról. Le a kalappal előttük, tiszta szívből dolgoztak! Tervezünk még munkaakciókat, mert egyes közfalakat mi is le tudunk bontani, hogy ezért se kelljen fizetni. Tervezzük a közfalak és két mellékhelyiség lebontását. Ahol muszáj lesz, hogy a kőműves végezze el a munkát, nehogy ránk omoljon az épület, azt rábízzuk – magyarázta a Csobolyó elnöke.

Nagy méretű próbatermet alakítanak ki az épületben

Nagy méretű próbatermet alakítanak ki az épületben

A Csobolyó ME-ben több szakcsoport működik, köztük néptáncosok, népzenészek és énekesek, valamint több rendezvény szervezője is az egyesület. Patyi Lajos reményei szerint az épület lendületet ad a magyarság kulturális életének, és a moholi közösségi rendezvényeknek is színhelye lesz.
– A száz gyerek meg a hozzájuk tartozó kétszáz szülő már alig várja, hogy a saját felújított székházban próbálhassanak a gyerekek. Sokkal nyugalmasabb hely és mindenkitől független ez a ház, ahol tényleg minden megvalósítható. Tavasztól őszig, akár télen is lehet tartani kinti programokat, amit a gyerekek imádnak. Az épületben lehet próbákat tartani és bulizni, valamint olyan tevékenységet folytatni, ami összefügg a magyarságunkkal. Mást is tervezünk, mert ez nemcsak a Csobolyó ME székháza lesz, hanem egyben Moholy-Nagy László-emlékház is. Ezért sokkal nyitottabb formában szeretnénk működtetni, helyszínt biztosítva más közösségi rendezvényeknek is. Egyben emléket állítunk a világhírű művésznek, aki élete egy részét Moholon töltötte – mondta Patyi Lajos.