2024. április 25., csütörtök

Mégis a vuhani laborból szabadult el a koronavírus?

Joe Biden amerikai elnök elődjének, Donald Trumpnak a retorikáját folytatva felvetette: a vírus talán mégsem a természet, hanem a titokzatos vuhani laboratórium teremtménye. A kijelentés a korábbihoz hasonlóan most is megosztotta az amerikai közvéleményt, Peking pedig azt sugallja, hogy a vitára az amerikai hírszerzésnek is egyre nagyobb befolyása van.
Már javában tombolt a koronavírus a világban, amikor az Egyesült Államok hírszerzése leszámolt az emberiséget leginkább foglalkoztató egyik mítosszal. Politikusok, tudósok és persze a média megmondóemberei is megosztottak voltak a kérdésben: a gyorsan terjedő vírus a természet szüleménye, vagy egy titkos kormányzati terv áll a hátterében? Tavaly áprilisban a Nemzeti Hírszerzés Igazgatója (DNI) jelentésében – látszólag – pontot tett a vita végére.
„A széles körű tudományos konszenzus alapján nem megalapozott a feltételezés, mely szerint a vírust mesterségesen hozták volna létre" – írta a szervezet.
Ezzel a legérzékenyebb ponton érte találat Donald Trumpot, aki nyilatkozataiban a SARS-CoV-2-t következetesen „Kína-vírusnak" nevezte. Az Egyesült Államok korábbi elnöke a járvány kezdetétől azt hangoztatta, hogy a vírus valójában nem Vuhan városának piacáról, hanem a közelben fekvő kutatólaboratóriumból szivárgott ki. Az ex-elnököt akkor heves támadások érték emiatt, és gyűlöletbeszédnek minősítették a kijelentését.
A kérdésről akkoriban pedig még tudományos vita folyt, a vírus természetes eredetével kapcsolatban akkor és azóta is több szkeptikus vélemény látott napvilágot.
A támadás középpontjába került a járvány elleni védekezés amerikai arca, Anthony Fauci is. A virológus korábban többször Donald Trump véleményével szemben foglalt állást, egy tavalyi interjúban a laborelmélet valóságtartalmát is kétségbe vonta. Az azóta Joe Biden egészségügyi főtanácsadójaként dolgozó Fauci azonban most már azt állítja: igenis van valóságalapja a feltételezésnek, hogy a vírus a vuhani intézményből szivárgott ki.
Ez bizonyára nem tesz jót a Biden-kormány hitelességének. A hírszerzés jelentései, szivárogtatásai nyomán a tudományos vita pedig ismét vegytiszta politikai kérdéssé vált. Ennek veszélyére egyébként kutatók is figyelmeztetnek, a napokban az Egészségügyi Világszervezet, a WHO egyik vezetője erre hívta fel a figyelmet.
„Azt kérjük, hogy válasszuk el a politikát a tudománytól, hogy a megfelelő, kedvező légkörben találjuk meg a válaszokat a kérdésekre" – mondta Michael Ryan, a WHO egyik vezető tisztségviselője. Az amerikai álláspontot támadó hangokra Peking igyekszik saját narratívát felépíteni. A Global Times kínai pártlap vasárnap azt írta: az Egyesült Államok hírszerzésének nincs nagyobb tudományos teljesítménye, mint a WHO-nak, ahogyan több információhoz sem juthatnak. Esetükben a vizsgálatnak mindig politikai végeredménye lesz.