2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Kezdődik a Szputnyik gyártása

Branko Ružić reméli, hogy hamarosan döntés születik az érettségi bankettekről

A legtöbben arra várnak, hogy az egészségügyi válságstáb, a szakmai jellegű összejöveteleket követően a magánjellegű, tömeges rendezvények megtartását is javasolja, tekintettel arra, hogy a testület tagjai szerint a járványhelyzet egyre jobb. Mint a válságstáb több tagja is elismerte, tisztában vannak azzal, hogy a gyülekezési tilalom ellenére mind többen szerveznek lagzit, ám megtartásukra egyelőre nem bólinthatnak rá hivatalosan. A fiatalokat és szüleiket feltehetőleg az érettségi bankettek kérdése is foglalkoztatja. A válságstáb hétfői ülése után Darija Kisić Tepvačević epidemiológus azt mondta, hamarosan ezt a témát is napirendre tűzi a testület.
Szerdán Branko Ružić oktatási, tudományügyi és technológiai-fejlesztési miniszter közölte: kizárólag a válságstáb döntésétől függ, hogy az idén meg lehet-e tartani az érettségi banketteket. A Pink tv-nek nyilatkozva hozzátette, a döntéshozókat nem az érzelmeknek, hanem a józan észnek kellene vezérelnie. Ružić nem mulaszotta el, hogy a védőoltás felvételére biztassa a fiatalokat. A fiatalok remélhetőleg megértették, hogy nekik is fel kellene venniük a védőoltást, hiszen a koronavírus elleni küzdelem még nem fejeződött be – emelte ki, arra is rámutatva, hogy a védettség az alapfeltétele a klasszikus oktatási modell maradéktalan alkalmazásának.
Belgrádban a járványügyi korlátozások legutóbbi enyhítését követő első éjszaka nyugodt volt, erről nyilatkozott Ivan Divac, a fővárosi kommunális milícia illetékese. Elmondása szerint a vendéglátóhelyek éjfélkor bezártak, így senkit nem kényszerültek büntetni a kommunális felügyelőség munkatársai. A Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Ivan Divac azt is közölte, hogy a kommunális milícia a korábbiakhoz képest engedékenyebb, hiszen „a járványhelyzet is jobb, mint korábban".
Nebojša Stefanović védelmi miniszter, az újvidéki Covid-kórház építési munkálatainak megtekintése után elmondta, hogy a védelmi rendszerben alkalmazottak közül eddig 20 ezren kapták meg a védőoltás első adagját, mindkét adaggal pedig nagyjából 14 ezer személyt immunizáltak. A katonai orvosok 95 százaléka felvette a védőoltást, ami jelzésértékű, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a katonaság kötelékében szolgálókban bizalom alakuljon ki az oltás iránt – emelte ki Stefanović.
Emlékeztetőül: Szerbiában a katonaság volt az első ágazat, amelyikben kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltást, fegyelmi eljárással fenyegetve a katonák bizonyos kategóriáit.
A járványügyi mutatókat illetően a kedd és a szerda között eltelt 24 órában 10 912 koronavírustesztet végeztek el, ebből 287-nek az eredménye volt pozitív (2,6 százalék). Hivatalosan 9 Covid-páciens hunyt el, 6881 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,96 százalék. A kórházakban országszerte 581 Covid-pácienst kezelnek, 38-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 55 új fertőzést jegyeztek, ebből 14-et Újvidéken.

Péntektől gyártják
Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter Twitter-bejegyzésben erősítette meg, hogy pénteken kezdődik meg a Torlak Virológiai Intézetben a Szputnyik V gyártásának első fázisa. Nemrégiben az oroszországi Gamaleja Intézet megfelelőnek minősítette a próbagyártás során ampullákba töltött védőoltást. A gyártás első fázisában még Oroszországból érkezik a védőoltás alapanyaga.