2024. március 28., csütörtök

Miért különböznek az adatok?

Mirsad Đerlek: Nem volt titkolózás a koronavírus okozta halálesetekkel kapcsolatban, hanem idő kellett a rendszer kialakításához

A koronavírussal összefüggésbe hozható haláleseteket vizsgáló munkacsoport eredményei valószínűleg eltérnek a hivatalos eredményektől, mondta Mirsad Đerlek, aki maga is tagja a csapatnak. Mint kifejtette, nem azért fog különbözni, mert eltitkolták a koronavírus okozta haláleseteket, hanem azért, mert kezdetben idő kellett a rendszer létrehozásához.

Elmondta, hogy a munkacsoport, amelynek az első ülése ma volt, 2020 márciusától decemberéig dolgozza fel az adatokat. „Először a 2020-as évet szeretnénk tanulmányozni, majd azt követően a 2021-es időszakot, egyszerű okból, mert a vírus 2020-as érkezése nagy meglepetést okozott" – mondta, hozzátéve, hogy azokat, akik a vírussal társult betegségben haltak meg, valamint azokat, akik otthon hunytak el, a koronavírus okozta elhalálozások közé sorolják. Hozzátette: különös figyelmet fordítanak az elhunyt egészségügyi dolgozók családtagjaira.