2024. március 29., péntek

Engedélyezték az esküvők megtartását Észak-Macedóniában

Az esküvőkön és a különböző ünnepségeken érkezéskor meg kell mérni a vendégek testhőmérsékletét, tilos a kézfogás, az ölelés vagy bármilyen más fizikai kapcsolat - jelentette be a szkopjei kormány, tudósít az N1 portál.

Észak-Macedóniában, a korlátozó intézkedésekből enyhítve, tegnap engedélyezték az esküvők, és egyéb ünnepségek, bulik megtartását a nyári teraszokon. A résztvevők maximális létszáma 100 lehet.

Az esküvőket és más ünnepeket a tegnap elfogadott jegyzőkönyvnek megfelelően kell megszervezni, amelyet Muamet Hoxha kormányszóvivő ismertetett.

– A már kialakult szokások szerint kell majd eljárnunk. Kötelező lesz a fertőtlenítőszer használata és a testhőmérséklet mérése a bejáratnál. A nyári terasznak három oldalról nyitva kell majd lennie, és tilos lesz kezet fogni, ölelni vagy bármilyen más típusú fizikai kapcsolatot létesíteni a vendégekkel – mondta Hoxha.

Szerinte az élő zene csak esküvőkön megengedett, de a zenészeknek legalább öt méterre kell lenniük a legközelebbi asztaloktól, és nem szabad mozogniuk és énekelniük a vendégek között.

– Az emelvényen személyenként egy négyzetméteres egyéni térrel játszhatnak a zenészek, és mindenkinek tiszteletben kell tartania a távolságra vonatkozó ajánlásokat – mondta a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy ha a vendégek belépnek a teraszra, maszkot kell viselniük.

Ezenkívül rámutatott, hogy az ünnepség szervezője a protokoll szerint köteles lesz vendéglistát benyújtani a vendéglátóhely vezetőjének, és köteles lesz minden vendéget feljegyezni.

– A szervező köteles minden vendéget tájékoztatni a protokoll ajánlásairól. A vendéglátóhely vezetője köteles regisztrálni és jelenteni az adott eseményt Vendéglátó Kamarának – mondta Hoxha az újságíróknak.